CBR: boeken van inhaalexamens na de lockdown nu mogelijk

Vanaf vrijdag 18 december kunnen rijscholen weer reserveringen maken voor theorie- en praktijkexamens, tussentijdse toetsen, beroepsexamens en rijtesten. Voor examens die door de lockdown zijn uitgesteld zijn speciale plekken beschikbaar in de periode van 20 januari tot en met 31 maart. Deze kandidaten krijgen voorrang boven nieuwe kandidaten. Dat laat het CBR weten via een bericht in reseveringssysteem TOP. 

Een examen dat is afgezegd vanwege de lockdown is vanaf de dan na de oorspronkelijke datum opnieuw in te boeken. Dat inboeken kan sinds vrijdag 18 december. Nieuwe examens zijn sinds die datum ook op elk gewenst moment reserveren voor de periode na 1 april.

Voor de theorie-examens B, A en AM komen de plekken vanaf 1 april pas beschikbaar in de loop van volgende week. Examens die al gekocht zijn voor de periode van 20 januari tot en met 31 maart, mogen rijscholen behouden.

Geld terug

Tijdens de lockdown van 15 december tot en met 19 januari worden alle examens en rijtesten uitgesteld bij het CBR. Het geld wat daarvoor is afgeschreven bij een rijschool, wordt terugbetaald. Dat geldt ook voor de gereserveerde plekken waaraan een rijschool nog geen naam van een kandidaat heeft gekoppeld.

Gekochte blokken

Gekochte naamloze examenplekken in de periode tot en met 31 december zijn door het CBR al teruggenomen. De gekochte naamloze examenplekken in de periode van 1 januari tot en met 19 januari worden op een later tijdstip teruggenomen. Dit met uitzondering van de gekochte naamloze theorie-examenplekken van CCV; die zijn al wel teruggenomen in de periode tot en met 19 januari.

Verschil in examengeld

Voor uitgestelde examens uit 2020 die opnieuw worden gereserveerd in 2021, wordt het tarief van 2021 gerekend. Het verschil wordt later wel weer terugbetaald.

Gereserveerde examens in de periode tot en met 19 januari zijn weliswaar in te zien, maar een rijschool kan hier niets mee doen. Gereserveerde examens in de periode vanaf 20 januari zijn wel aan te passen.

Versoepelingen in TOP internet

Om het plannen voor de opleiders makkelijker te maken, gelden voor de periode tot en met 19 januari de volgende versoepelingen in TOP internet:

Praktijkexamens en toetsen B, BE, A, AM2 en AM4
• Gekochte naamloze blokken in de periode vanaf 20 januari zijn kosteloos te annuleren.
• Al op naam gereserveerde examens in de periode vanaf 20 januari zijn kosteloos te annuleren.
• Uitstelexamens zijn te reserveren op de speciale uitstelplekken, alsook op de eigen naamloze plekken.
• Kandidaten van uitgestelde examens zijn te wisselen met kandidaten van niet-uitgestelde examens.
• Voor de eerste B-examens hoeven gekochte naamloze blokken pas 14 dagen tevoren op naam te zijn gezet. Voor de overige examens hoeft dat pas 7 dagen tevoren.

Theorie-examens B, A en AM
• Voor gereserveerde examens in de periode van 20 tot en met 31 januari is annulering door opleiders mogelijk met terugbetaling van het examengeld.

Rijtesten
• Uitgestelde rijtesten zijn te reserveren op de speciale uitstelplekken.

Praktijkexamens CCV
Voor de CCV-praktijkexamens geldt dezelfde methodiek als bij de vorige lockdown in het afgelopen voorjaar. Op vrijdag 18 december ontvangen de CCV-opleiders hierover een mail met nadere toelichting.

Nascholing code 95
De hiervoor gecertificeerde opleiders ontvangen hierover apart een mail op vrijdag 18 december.

Drukte

Na de vorige heropening was het systeem van het CBR snel overvraagd en lag daardoor plat. Het CBR vraagt nu aan de opleiders om ‘zo efficiënt mogelijk’ te reserveren en de tijd in TOP zo kort mogelijk te houden.

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

2 reacties op “CBR: boeken van inhaalexamens na de lockdown nu mogelijk”

Wil Huizing|11.01.21|12:19

hoe kan het dat het leger gewoon door gaat met lessen ?

Wil Huizing|11.01.21|12:20

hoe kan het dat het leger gewoon door gaat met lessen?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.