Mark Rutte

Overzicht derde steunpakket voor de rijschoolbranche

Nederland, Den Haag, 15-05-2019. Mark Rutte, Minister-president, minister van Algemene Zaken.

Op 21 januari heeft het kabinet het nieuwe steun- en herstelpakket voor ondernemers bekendgemaakt. In dit artikel vind je een overzicht van de belangrijkste maatregelen voor de rijschoolbranche. Let op: je hebt nog tot 29 januari om de TVL Q4 aan te vragen.

We hebben een samenvatting gemaakt van de belangrijkste punten per steunmaatregel. Je kunt onder andere zien voor wie de steunmaatregel is bedoeld, wanneer deze geldt en hoe je deze kunt aanvragen. Per steunmaatregel wordt er in de tekst verwezen naar de website van de Rijksoverheid en de Kamer van Koophandel waar je uitgebreide informatie kunt vinden.

Tozo

Voor wie? De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is een van de maatregelen van het kabinet om zelfstandig ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De Tozo is verlengd tot 1 juli 2021 en deze bestaat uit 2 delen:

 • Het voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als het inkomen door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum daalt.
 • En in een lening voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen als gevolg van de coronacrisis op te vangen.

Welke periode?

 • Deel 3 van de Tozo loopt van 1 oktober 2020 tot en met 31 maart 2021. De uitkering begint in de maand waarin je de aanvraag doet (indien deze na 1 december 2020 werd aangevraagd).
 • Deel 4 van de Tozo loopt van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021

Waar kan ik Tozo aanvragen?
Je vraagt de Tozo aan bij de gemeente waar je woont. Dat kan tot en met 31 maart 2021. Elke gemeente heeft hiervoor een speciaal formulier dat je moet invullen. Kijk op de website van je gemeente: daar staat precies wat je moet doen.

Hoe hoog is de Tozo-uitkering?
De Tozo-uitkering is een aanvulling op je inkomen tot het sociaal minimum. Hoe hoog de uitkering is, hangt af van je inkomen. De gemeente vult je inkomen aan tot € 1.075 als je alleen woont. Woon je samen of ben je getrouwd? Dan vult de gemeente je inkomen aan tot € 1.536. Let op: Wanneer je inkomen wijzigt moet je dit opgeven bij de gemeente. Blijkt achteraf dat je inkomen hoger was dan je bij de aanvraag of via latere wijziging hebt opgegeven? Dan moet je (een deel van) de uitkering terugbetalen. Misschien moet je ook een boete betalen.

Check hier of je in aanmerking komt voor de Tozo en lees hier alle informatie.

NOW3

Voor wie? De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) is voor alle werkgevers met een (verwacht) omzetverlies van ten minste 20%, als je aan de voorwaarden voldoen. Lees hier de voorwaarden en meer informatie over de tijdvakken van NOW3.

Welke periode?

 • NOW3 loopt vanaf 1 oktober in 3 tijdvakken van 3 maanden tot 1 juli 2021.
  • Tijdvak 1 liep van 1 oktober 2020 tot 1 januari 2021. Aanvragen is niet meer mogelijk.
  • Het tijdvak van NOW3.2 loopt van 1 januari tot 1 april 2021. Aanvragen is mogelijk vanaf 15 februari tot en met waarschijnlijk 14 maart.
  • Tijdvak NOW3.3 is vanaf 1 april tot 1 juli 2021.
 • NOW1 en NOW2 liepen vanaf maart tot en met september 2020 zijn de NOW1 en NOW2 van kracht geweest. Werkgevers konden de NOW 2.0 tot 1 september 2020 aanvragen.

Verhoging vergoedingspercentages
Het kabinet heeft besloten de beoogde versobering van de NOW niet door te laten gaan en de vergoedingspercentages te verhogen vanaf 1 januari 2021 van 80 naar 85 procent van de loonsom. De loonsomvrijstelling blijft 10 procent.

Lees meer over de NOW-regeling op de website van de Rijksoverheid. Met deze rekenhulp bereken je het percentage omzetverlies over een periode van 3 maanden.

TVL

Voor wie? De TVL is bestemd voor mkb-ondernemers waarvan de vaste lasten minimaal 3.000 euro bedragen per kwartaal. Je bedrijf moet op 15 maart 2020 ingeschreven staan in het Handelsregister van KVK.

LET OP: Op 29 januari om 17:00 uur sluit TVL Q4 2020. Als je hierna een aanvraag doet, bent je te laat en ontvang je een afwijzing. Doe via deze link de aanvraag.

Welke periode?

 • TVL Q4 2020: 1 oktober tot en met 1 december – als je deze al hebt aangevraagd, hoef je niets te doen. Er volgt een extra betaling zodra de opslag in het systeem is ingeregeld.
 • TVL Q1 2021: 1 januari tot en met 31 maart 2021 – je kunt deze naar verwachting begin februari 2021 aanvragen.
 • TVL Q2 2021: 1 april tot en met 30 juni 2021 – je kunt deze naar verwachting vanaf mei 2021 aanvragen.

Lees hier wat je nodig hebt om de TVL Q4 2020 aan te vragen. Het invullen van de aanvraag duurt tussen de 20 en 40 minuten.

Verschil oude steunpakket
Op 21 januari is vermeld dat de TVL kwartaal 1 van 2021 wordt uitgebreid. In het nieuwe steunpakket is het subsidiepercentage gestegen naar een vast subsidiepercentage van 85 procent voor Q1 2021. In Q4 van 2020 was dit tussen de 50 procent (bij 30 procent omzetverlies) tot 70 procent (bij 100 procent omzetverlies).

Speciaal voor kleinere ondernemers stijgt het minimale subsidiebedrag van 750 naar 1500 euro. Het kabinet onderzoekt de mogelijkheid om meer kleinere ondernemers toegang te geven tot TVL.

Niet direct in werking
De rijksdienst voor Ondernemend Nederland meldt: De uitbreidingen voor TVL zoals aangekondigd op 21 januari zijn nog niet in werking bij de opening van TVL Q1 2021 begin februari. Dit kost tijd. De subsidieregeling moet worden aangepast en goedgekeurd door de Europese Commissie. Daarna kunnen we de uitbreidingen doorvoeren in ons systeem.

Weet je niet zeker of je in aanmerking komt voor de TVL van Q4 2020? Gebruik de Adviestool van de overheid.

Lees hier wat je nodig hebt om de TVL Q1 2021 aan te vragen of bekijk de website van de KvK.

Belastingmaatregelen

Ondernemers kunnen belastinguitstel of verlenging daarvan aanvragen tot 1 juli 2021. Vanaf 1 oktober 2021 start een ruime betalingsregeling voor maximaal 36 maanden.

TONK

Voor wie? De regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) biedt een tegemoetkoming voor
noodzakelijke kosten voor huishoudens, die door de crisis te maken krijgen met terugval in inkomen en daardoor noodzakelijke kosten van bestaan niet meer kunnen betalen. En geen of onvoldoende aanspraak kunnen maken op bestaande sociale zekerheid of andere regelingen in het steunpakket. Denk bijvoorbeeld aan zelfstandigen die hun opdrachten ineens zien teruglopen en vanwege de partnertoets of het uren-criterium geen aanspraak maken op de Tozo.

Welke periode?
Nadere uitwerking volgt in samenwerking met gemeenten (streefdatum 1 maart)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

10 reacties op “Overzicht derde steunpakket voor de rijschoolbranche”

Cosmic Nastik|27.01.21|17:06

Tijdens de eerst lockdown was er genoeg lawaai gemaakt door de zzp’ers en voor de zzp’er daarom was de partenertoets los gelaten en kreeg wij een loon.Tijdens de Tozo 2 was de partner toets ingvrd maar toen was geen lockdown. Maar nu zitten wij gewoon in een harde lockdown thuis zonder inkomsten. Een minimum loon vergoeding is veel gevraagd?personeel in dienst wel tot 100% gesteund?
Ik zie geen enkele organisatie lobbyen voor zzp’er.
Partner toets moet weg bij Tozo 3 tijdens harde lockdown!

A.b|27.01.21|22:21

Wie heeft nou 1000 euro per maand aan vaste lasten? Denk 1 op 100 en volgens mij telt je auto niet eens mee met vaste lasten. Ik heb hier niet zoveel aan en inderdaad partner toets moet zo snel mogelijk weg. Ze maken ons blij met strenge regels.

Boudewijn Pijnappel|28.01.21|17:01

Beste meneer Nastik, Jos Post van de LBKR vroeg steun via de media extra steun voor de rijschoolhouders, dit was gistermiddag én avond op de TV bij RTL 4 !!!
Ik vraag me af of u eigenlijk wel lid ben van één van de 4 brancheverenigingen???

Edward van Gelooven|28.01.21|18:26

Voor TVL Q1 2021 gelden minimaal € 2.000,- vaste lasten

A.b|28.01.21|19:02

Waarom vaste kasten en partnerinkomen?

Schade wat ik heb opgelopen omdat ik niet mat werken daar wil ik minimaal 50 procent van terug. Partnerinkomen en vaste lasten dat zijn allemaal smoesjes om kosten te besparen. Vaste kosten en partnerinkomen heb ik niet zoveel aan mijn vrouw werkt hard voor haar eigen centen en heeft niks met mijn bedrijf te maken.

Mart Kuiper|28.01.21|23:53

Dan maar op een andere manier bij de overheid terughalen. Want 9-2 gaan wij nog echt niet open. Flauwekul heeft nu wel genoeg gekost. Gerekend vanaf half Maart 2020 zijn we straks bijna 4,5 maand in een jaar verplicht dicht geweest… dan is tozo een fooi

A.b|29.01.21|11:07

Poeffff, bijna 4,5 maand zonder inkomen dat is nogal wat. Stel je werkt je fulltime en je lesprijs is bijvoorbeeld 50 euro per uur. 50 euro x 720 uur voor 4,5 maand = 36.000 euro omzetverlies! Dan is tozo zeker een fooi.

Neeraj Kashyap|29.01.21|14:09

Een minimum loon voor zzp’er die niet hen beroep mogen uitoefenen, is niet veel gevraagd. Als de overheid dat ook niet kan vergoeden dan heb je als overheid zijnde geen recht om ons in lockdown te plaatsen!!!
Er zijn genoeg mensen in dienst die hun volledig loon vergoed krijgen zonder enige partner toets.
Zzp’er vragen niet volledig vergoeding van gemiste inkomsten maar een minimum!

Mart Kuiper|29.01.21|17:15

Precies, maar dat is het probleem met zzp-ers en het mkb. Wij zijn wel goed om de btw af te dragen en zorgen voor een belangrijk deel voor het vullen van de staatskas. Maar denk nu niet dat je er net als de grote multinationals iets van terug ziet. We zijn altijd al een voetveeg geweest en omdat we zelfstandige zijn kun je ook geen vuist maken want daar heb je jezelf dan alleen maar mee.

A.b|29.01.21|17:38

Precies, Ga je werken dan moet je betalen maar als je niet mag werken dan mag je doodvallen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Overzicht derde steunpakket voor de rijschoolbranche | RijschoolPro
Mark Rutte

Overzicht derde steunpakket voor de rijschoolbranche

Nederland, Den Haag, 15-05-2019. Mark Rutte, Minister-president, minister van Algemene Zaken.

Op 21 januari heeft het kabinet het nieuwe steun- en herstelpakket voor ondernemers bekendgemaakt. In dit artikel vind je een overzicht van de belangrijkste maatregelen voor de rijschoolbranche. Let op: je hebt nog tot 29 januari om de TVL Q4 aan te vragen.

We hebben een samenvatting gemaakt van de belangrijkste punten per steunmaatregel. Je kunt onder andere zien voor wie de steunmaatregel is bedoeld, wanneer deze geldt en hoe je deze kunt aanvragen. Per steunmaatregel wordt er in de tekst verwezen naar de website van de Rijksoverheid en de Kamer van Koophandel waar je uitgebreide informatie kunt vinden.

Tozo

Voor wie? De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is een van de maatregelen van het kabinet om zelfstandig ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De Tozo is verlengd tot 1 juli 2021 en deze bestaat uit 2 delen:

 • Het voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als het inkomen door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum daalt.
 • En in een lening voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen als gevolg van de coronacrisis op te vangen.

Welke periode?

 • Deel 3 van de Tozo loopt van 1 oktober 2020 tot en met 31 maart 2021. De uitkering begint in de maand waarin je de aanvraag doet (indien deze na 1 december 2020 werd aangevraagd).
 • Deel 4 van de Tozo loopt van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021

Waar kan ik Tozo aanvragen?
Je vraagt de Tozo aan bij de gemeente waar je woont. Dat kan tot en met 31 maart 2021. Elke gemeente heeft hiervoor een speciaal formulier dat je moet invullen. Kijk op de website van je gemeente: daar staat precies wat je moet doen.

Hoe hoog is de Tozo-uitkering?
De Tozo-uitkering is een aanvulling op je inkomen tot het sociaal minimum. Hoe hoog de uitkering is, hangt af van je inkomen. De gemeente vult je inkomen aan tot € 1.075 als je alleen woont. Woon je samen of ben je getrouwd? Dan vult de gemeente je inkomen aan tot € 1.536. Let op: Wanneer je inkomen wijzigt moet je dit opgeven bij de gemeente. Blijkt achteraf dat je inkomen hoger was dan je bij de aanvraag of via latere wijziging hebt opgegeven? Dan moet je (een deel van) de uitkering terugbetalen. Misschien moet je ook een boete betalen.

Check hier of je in aanmerking komt voor de Tozo en lees hier alle informatie.

NOW3

Voor wie? De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) is voor alle werkgevers met een (verwacht) omzetverlies van ten minste 20%, als je aan de voorwaarden voldoen. Lees hier de voorwaarden en meer informatie over de tijdvakken van NOW3.

Welke periode?

 • NOW3 loopt vanaf 1 oktober in 3 tijdvakken van 3 maanden tot 1 juli 2021.
  • Tijdvak 1 liep van 1 oktober 2020 tot 1 januari 2021. Aanvragen is niet meer mogelijk.
  • Het tijdvak van NOW3.2 loopt van 1 januari tot 1 april 2021. Aanvragen is mogelijk vanaf 15 februari tot en met waarschijnlijk 14 maart.
  • Tijdvak NOW3.3 is vanaf 1 april tot 1 juli 2021.
 • NOW1 en NOW2 liepen vanaf maart tot en met september 2020 zijn de NOW1 en NOW2 van kracht geweest. Werkgevers konden de NOW 2.0 tot 1 september 2020 aanvragen.

Verhoging vergoedingspercentages
Het kabinet heeft besloten de beoogde versobering van de NOW niet door te laten gaan en de vergoedingspercentages te verhogen vanaf 1 januari 2021 van 80 naar 85 procent van de loonsom. De loonsomvrijstelling blijft 10 procent.

Lees meer over de NOW-regeling op de website van de Rijksoverheid. Met deze rekenhulp bereken je het percentage omzetverlies over een periode van 3 maanden.

TVL

Voor wie? De TVL is bestemd voor mkb-ondernemers waarvan de vaste lasten minimaal 3.000 euro bedragen per kwartaal. Je bedrijf moet op 15 maart 2020 ingeschreven staan in het Handelsregister van KVK.

LET OP: Op 29 januari om 17:00 uur sluit TVL Q4 2020. Als je hierna een aanvraag doet, bent je te laat en ontvang je een afwijzing. Doe via deze link de aanvraag.

Welke periode?

 • TVL Q4 2020: 1 oktober tot en met 1 december – als je deze al hebt aangevraagd, hoef je niets te doen. Er volgt een extra betaling zodra de opslag in het systeem is ingeregeld.
 • TVL Q1 2021: 1 januari tot en met 31 maart 2021 – je kunt deze naar verwachting begin februari 2021 aanvragen.
 • TVL Q2 2021: 1 april tot en met 30 juni 2021 – je kunt deze naar verwachting vanaf mei 2021 aanvragen.

Lees hier wat je nodig hebt om de TVL Q4 2020 aan te vragen. Het invullen van de aanvraag duurt tussen de 20 en 40 minuten.

Verschil oude steunpakket
Op 21 januari is vermeld dat de TVL kwartaal 1 van 2021 wordt uitgebreid. In het nieuwe steunpakket is het subsidiepercentage gestegen naar een vast subsidiepercentage van 85 procent voor Q1 2021. In Q4 van 2020 was dit tussen de 50 procent (bij 30 procent omzetverlies) tot 70 procent (bij 100 procent omzetverlies).

Speciaal voor kleinere ondernemers stijgt het minimale subsidiebedrag van 750 naar 1500 euro. Het kabinet onderzoekt de mogelijkheid om meer kleinere ondernemers toegang te geven tot TVL.

Niet direct in werking
De rijksdienst voor Ondernemend Nederland meldt: De uitbreidingen voor TVL zoals aangekondigd op 21 januari zijn nog niet in werking bij de opening van TVL Q1 2021 begin februari. Dit kost tijd. De subsidieregeling moet worden aangepast en goedgekeurd door de Europese Commissie. Daarna kunnen we de uitbreidingen doorvoeren in ons systeem.

Weet je niet zeker of je in aanmerking komt voor de TVL van Q4 2020? Gebruik de Adviestool van de overheid.

Lees hier wat je nodig hebt om de TVL Q1 2021 aan te vragen of bekijk de website van de KvK.

Belastingmaatregelen

Ondernemers kunnen belastinguitstel of verlenging daarvan aanvragen tot 1 juli 2021. Vanaf 1 oktober 2021 start een ruime betalingsregeling voor maximaal 36 maanden.

TONK

Voor wie? De regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) biedt een tegemoetkoming voor
noodzakelijke kosten voor huishoudens, die door de crisis te maken krijgen met terugval in inkomen en daardoor noodzakelijke kosten van bestaan niet meer kunnen betalen. En geen of onvoldoende aanspraak kunnen maken op bestaande sociale zekerheid of andere regelingen in het steunpakket. Denk bijvoorbeeld aan zelfstandigen die hun opdrachten ineens zien teruglopen en vanwege de partnertoets of het uren-criterium geen aanspraak maken op de Tozo.

Welke periode?
Nadere uitwerking volgt in samenwerking met gemeenten (streefdatum 1 maart)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

10 reacties op “Overzicht derde steunpakket voor de rijschoolbranche”

Cosmic Nastik|27.01.21|17:06

Tijdens de eerst lockdown was er genoeg lawaai gemaakt door de zzp’ers en voor de zzp’er daarom was de partenertoets los gelaten en kreeg wij een loon.Tijdens de Tozo 2 was de partner toets ingvrd maar toen was geen lockdown. Maar nu zitten wij gewoon in een harde lockdown thuis zonder inkomsten. Een minimum loon vergoeding is veel gevraagd?personeel in dienst wel tot 100% gesteund?
Ik zie geen enkele organisatie lobbyen voor zzp’er.
Partner toets moet weg bij Tozo 3 tijdens harde lockdown!

A.b|27.01.21|22:21

Wie heeft nou 1000 euro per maand aan vaste lasten? Denk 1 op 100 en volgens mij telt je auto niet eens mee met vaste lasten. Ik heb hier niet zoveel aan en inderdaad partner toets moet zo snel mogelijk weg. Ze maken ons blij met strenge regels.

Boudewijn Pijnappel|28.01.21|17:01

Beste meneer Nastik, Jos Post van de LBKR vroeg steun via de media extra steun voor de rijschoolhouders, dit was gistermiddag én avond op de TV bij RTL 4 !!!
Ik vraag me af of u eigenlijk wel lid ben van één van de 4 brancheverenigingen???

Edward van Gelooven|28.01.21|18:26

Voor TVL Q1 2021 gelden minimaal € 2.000,- vaste lasten

A.b|28.01.21|19:02

Waarom vaste kasten en partnerinkomen?

Schade wat ik heb opgelopen omdat ik niet mat werken daar wil ik minimaal 50 procent van terug. Partnerinkomen en vaste lasten dat zijn allemaal smoesjes om kosten te besparen. Vaste kosten en partnerinkomen heb ik niet zoveel aan mijn vrouw werkt hard voor haar eigen centen en heeft niks met mijn bedrijf te maken.

Mart Kuiper|28.01.21|23:53

Dan maar op een andere manier bij de overheid terughalen. Want 9-2 gaan wij nog echt niet open. Flauwekul heeft nu wel genoeg gekost. Gerekend vanaf half Maart 2020 zijn we straks bijna 4,5 maand in een jaar verplicht dicht geweest… dan is tozo een fooi

A.b|29.01.21|11:07

Poeffff, bijna 4,5 maand zonder inkomen dat is nogal wat. Stel je werkt je fulltime en je lesprijs is bijvoorbeeld 50 euro per uur. 50 euro x 720 uur voor 4,5 maand = 36.000 euro omzetverlies! Dan is tozo zeker een fooi.

Neeraj Kashyap|29.01.21|14:09

Een minimum loon voor zzp’er die niet hen beroep mogen uitoefenen, is niet veel gevraagd. Als de overheid dat ook niet kan vergoeden dan heb je als overheid zijnde geen recht om ons in lockdown te plaatsen!!!
Er zijn genoeg mensen in dienst die hun volledig loon vergoed krijgen zonder enige partner toets.
Zzp’er vragen niet volledig vergoeding van gemiste inkomsten maar een minimum!

Mart Kuiper|29.01.21|17:15

Precies, maar dat is het probleem met zzp-ers en het mkb. Wij zijn wel goed om de btw af te dragen en zorgen voor een belangrijk deel voor het vullen van de staatskas. Maar denk nu niet dat je er net als de grote multinationals iets van terug ziet. We zijn altijd al een voetveeg geweest en omdat we zelfstandige zijn kun je ook geen vuist maken want daar heb je jezelf dan alleen maar mee.

A.b|29.01.21|17:38

Precies, Ga je werken dan moet je betalen maar als je niet mag werken dan mag je doodvallen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.