auto te water

Gemiddeld 50 verkeersdoden per jaar door voertuig dat te water raakt

Cursus auto te water. Foto: Stichting Auto te Water

Gemiddeld vijftig personen overlijden jaarlijks nadat hun voertuig in het water terecht komt. Ruim twee derde overlijdt door verdrinking. Vooral onder de leeftijdsgroep van 18 tot 24 jaar vallen veel dodelijke slachtoffers. Het gaat vooral om inzittenden van personenauto’s, maar ook fietsers en scootmobielrijders. 

Ondanks het hoge aantal slachtoffers, is er niet veel bekend over de mogelijke oorzaken van voertuigen die in Nederland terecht komen in het water. Studies uit het buitenland laten zien dat er vaak sprake was van alcohol- en drugsgebruik en/of een hoge snelheid. Dit meldt SWOV, het nationaal wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheidsonderzoek.

Voorkomen van dodelijke slachtoffers

Er zijn twee mogelijkheden om te voorkomen dat slachtoffers, die met hun voertuig in het water komen, overlijden.  Het fysiek onmogelijk maken voor een voertuig om in het water terecht te komen is de beste oplossing. Bijvoorbeeld door wegen niet direct langs water aan te leggen. Als het niet anders kan, moet de afstand tussen de weg en het water zo groot mogelijk worden gemaakt of de weg van het water worden afgeschermd met geleiderails.

De tweede mogelijkheid is dat inzittenden het voertuig zo snel mogelijk verlaten wanneer het te water raakt. Educatie en voorlichting kunnen kennis over ontsnappingsstrategieën vergroten. Het is echter onzeker of mensen tijdens een stressvolle situatie het geleerde in de praktijk kunnen brengen en niet terugvallen op instinctief handelen. Bij Stichting Auto te Water kunnen rijinstructeurs leren hoe te handelen als een auto te water geraakt.

Elektrische ramen die automatisch openen bij contact met water zijn mogelijk een effectieve manier om de overlevingskans van mensen die te water raken te vergroten. Een minimale voertuigeis zou moeten zijn dat portierslot en raambedieningen altijd blijven werken; ook zodra de auto onder water is.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.