Autorijschool LES brengt boek uit met de rijlesavonturen van hun leerlingen

Familiebedrijf Autorijschool LES heeft een boek uitgegeven vol humoristische en waargebeurde verhalen van hun leerlingen tijdens de rijles. “Doordat we vaak leuke opdrachten verzinnen, ontstaan er bijzondere situaties waar iedereen weer anders mee omgaat”. Het boek ‘Rijlesavonturen, leerlingen en hun verhalen’ bevat vijftig verhaaltjes, diverse tips en is sinds maandag te koop via de rijschool.

Zo’n dertien jaar geleden kwam rijinstructeur John van den Brink op het idee om af en toe op te schrijven wat hij meemaakt tijdens het lesgeven. Door de laatste lockdown had hij eindelijk tijd om zijn droom te realiseren en de lesverhalen te bundelen in een avonturenboek. “We hebben herinneringen vastgelegd voor iedereen die het wil lezen. Alles is waargebeurd, maar met een knipoog beschreven”, vertelt Van den Brink. Het boek kost momenteel 19,95 euro.

Breed publiek

Volgens Van den Brink kan een breed publiek genieten van de verhalen. “Het is niet alleen voor onze rijschool, maar ook voor collega’s, leerlingen, opa’s, oma’s en de ouders. Daarnaast is de bedoeling van het boekje dat de leerlingen, die soms hilarische momenten meemaken tijdens de rijlessen, dit nog eens terug kunnen lezen.”

De inspiratie voor de verhaalvorm heeft de rijinstructeur niet zomaar ergens vandaan. “Youp van ’t Hek en Toon Hermans zijn ook meesters in korte verhalen. Dat leest makkelijk weg en je kunt het boekje dan eenvoudig voor een paar minuten erbij pakken. En de variatie is leuk, je bent telkens weer benieuwd naar een volgend avontuur.”

Leuke opdrachten

De rijinstructeur vertelt dat de grappige verhalen vaak een gevolg zijn van hun lesstijl. “Doordat we vaak leuke opdrachten bedenken, komen we in unieke situaties terecht. Hier reageren de leerlingen allemaal verschillend op.” Een voorbeeld van zo’n opdracht is dat hij een leerling soms van alle zijdes van een rotonde aan laat komen rijden. Daarbij laat de rijschool de leerling zelfstandige keuzes maken zonder hulp. “Dan kom je vaak op plekken terecht waar je niet op rekent, bijvoorbeeld straten waar je niet in mag. En dat moeten ze dan zelf oplossen. Wat er dan gebeurt, is een verrassing en dat houdt mij als instructeur ook scherp.”

Favoriete verhaal

Om ons vast een tipje van de sluier te geven, verklapt Van den Brink een van zijn favoriete verhalen: “Bij het tankstation reed een leerling met de auto weg op het moment dat ik ging afrekenen. Ik had niets door, maar de pompbediende attendeerde mij erop dat hij de auto zag wegrijden. De leerling, die zich van geen kwaad bewust was, wilde plek maken voor de volgende om te tanken.”

Familiebedrijf

John van den Brink geeft sinds 2006 rijles bij Autorijschool LES. Wat begon als een eenmanszaak is al snel uitgegroeid tot familiebedrijf. Zijn oudste zoon Gilby (27) is al ruim acht jaar instructeur en was toentertijd de jongste rijinstructeur van Nederland. “Toen hij al zijn vrienden leuke ritjes met mij zag maken, besloot hij zijn boekhoudopleiding eerder te beëindigen en, direct na het behalen van zijn rijbewijs, de opleiding tot rijinstructeur te volgen”, vertelt Van den Brink.

Zijn vrouw Patricia van den Brink besloot, na achttien jaar werkzaam te zijn geweest in de zorg, ook rijinstructeur te worden vanwege de aanhoudende drukte bij de rijschool. En dat is niet het enige familielid dat de overstap maakte: “Onze jongste dochter Caitlin is inmiddels ook met de rijinstructeursopleiding gestart!”

Lees ook: 

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.