Appen achter het stuur. foto Pixabay

Flinke toename van boetes voor telefoongebruik achter het stuur

Appen, smartphone, telefoon, stuur, rijden, auto

Het aantal bekeuringen voor het gebruiken van de mobiele telefoon achter het stuur is in 2020 flink toegenomen. De boetes leverden de Staat vorig jaar 32,4 miljoen euro op. In 2019 was dit nog in totaal 25,4 miljoen euro. De meeste boetes zijn uitgedeeld in Zuid-Holland, namelijk 36.584 stuks. Dit is een toename van 33 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Het aantal boetes voor telefoongebruik in het verkeer is zelfs verdubbeld in twee jaar tijd. In 2020 werden in totaal ruim 168.000 boetes uitgedeeld, uitgerekend gemiddeld 459 per dag. Dit blijkt uit een analyse van cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) door datavisualisatiebureau LocalFocus.

Betrapt

Volgens het CJIB is het grootste gedeelte van de boetes opgelegd door agenten die bestuurders betrapten op de weg. Als nieuw middel om appende bestuurders te ontdekken, worden er sinds vorig jaar slimme camera’s ingezet. Deze zijn goed in staat om appende en bellende bestuurders te detecteren. De camera maakt foto’s van elke passant, waarbij te zien is of de bestuurder zijn mobiele telefoon wel of niet vasthoudt.

Boetes per provincie

De meeste boetes voor appen achter het stuur in 2020 zijn opgelegd in Zuid-Holland, namelijk 36.584. Daarna volgt Noord-Holland met 34.867 boetes en vervolgens Noord-Brabant met 25.752 boetes. De provincie met de minste bekeuringen was Drenthe met 3.466 boetes.

Mono, ongestoord onderweg

Om bestuurders te stimuleren de telefoon niet te gebruiken op de weg, is maandag de landelijke campagne ‘Mono, ongestoord onderweg’ weer van start gegaan. Als hulpmiddel om je telefoon links te laten liggen, adviseert de overheid om de ‘niet storen’ stand in te schakelen. Hiermee krijg je geen meldingen binnen van telefoontjes of berichten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.