Geen theorie-examens bij het CBR tot en met 20 april

Theorie, CBR, foto van Promedia

In ieder geval tot en met 20 april neemt het CBR nog geen theorie-examens voor de auto, motor, bromfiets en recreatievaart af. Dat komt door de verlenging van de coronamaatregelen. 

In lijn met het besluit van het kabinet gaan de theorie-examens voor de auto, motor, bromfiets en recreatievaart in ieder geval tot en met dinsdag 20 april helaas niet door bij het CBR. Sinds begin maart neemt het CBR wel weer praktijkexamens af. De theorie-examens voor beroepsvervoer, de theoretische nascholing voor code 95 en de cursussen Alcohol en Verantwoord rijgedrag mogen wel plaatsvinden.

Herstart

Het CBR zegt klaar te zijn voor de herstart van theorie-examens. De achterstanden zijn er groot. Eind november stond de gemiddelde wachttijd op 10,4 weken en dat is sinds de lockdown alleen maar opgelopen. In normale omstandigheden is het theorie-examen binnen vier weken te boeken. Het bureau verwacht de ruim 300.000 in te halen examens voor het einde van het jaar in te kunnen lopen. Met ruimere openingstijden en overwerk kan de capaciteit omhoog tot circa 200 procent van normaal.

Voor door de lockdown geannuleerde theorie-examens auto, motor, bromfiets en recreatievaart worden tot en met juli plekken vrijgehouden. Hiervoor kan na de dag van uitstel een reservering worden gemaakt zonder dubbele kosten. Alle kandidaten van wie een examen niet door kan gaan, krijgen deze week bericht van het CBR. Plekken voor nieuwe theorie-examens kunnen voorlopig worden gereserveerd voor de periode vanaf 1 augustus.

Gemiste omzet

De herstart van theorie-examens door het CBR is cruciaal voor rijscholen. Dat het nu nog in ieder geval tot en met 20 april duurt voordat leerlingen theorie kunnen doen, heeft een bittere bijsmaak. Zolang leerlingen hun theoriecertificaat niet kunnen halen, worden rijlessen namelijk uitgesteld. De gemiddelde agenda van een rijschool is nu voor slechts driekwart gevuld, hoofdzakelijk door het ontbreken van het papiertje voor de theorie. Dat blijkt uit een enquête van RijschoolPro onder meer dan 750 rijinstructeurs. En dat terwijl rijscholen sinds de herstart van 3 maart geen aanspraak meer maken op financiële steun.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.