Rijles. foto iStock

Rijtest bij ADHD en ADD sinds 1 april alleen op advies van psychiater

Rijles. foto iStock

Examenkandidaten met ADHD of ADD hoeven geen rijtest meer af te leggen voorafgaand aan het praktijkexamen als de psychiater de kandidaat als ‘onbeperkt geschikt’ verklaard. Deze versoepeling is officieel ingegaan per 1 april. Dat meldt het CBR.

De Gezondheidsraad schreef vorige maand een advies aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Hierin stond dat de rijtest alleen af moet worden genomen als de verplichte medische keuring daar aanleiding toe geeft.

Het CBR geeft aan dat de gezondheidsraad werd ingeschakeld, omdat uit eigen cijfers bleek dat ongeveer 99 procent van de kandidaten met ADHD en ADD rijgeschikt wordt verklaard tijdens de rijtest. Ongeveer 1.800 kandidaten hoeven niet meer voor een rijtest te komen en zijn inmiddels allemaal geschikt verklaard voor het afleggen van het praktijkexamen.

Risico’s

Volgens het CBR kunnen mensen met ADHD en ADD prima autorijden, maar kan het wel lastiger zijn vanwege aandachts- en concentratieproblemen of impulsiviteit.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.