Veel bestuurders worden zenuwachtig van pottenkijkers bij het parkeren

parkeren, foto van Pixabay

Ruim een derde van de Nederlandse automobilisten wordt zenuwachtig als ze zien dat iemand tijdens het inparkeren naar ze kijkt. Onder de 35 jaar ligt dit aandeel met 57 procent zelfs nog hoger. Aan het zelfvertrouwen van de Nederlandse automobilisten ligt het overigens niet: 67 procent vindt dat hij of zij goed is in achteruit inparkeren en 59 procent in fileparkeren. Bijna drie op de vier respondenten geeft aan autorijden leuk te vinden. Dit blijkt uit onderzoek van parkeerapp Parkmobile.

De pandemie heeft grote invloed gehad op het reis- en parkeergedrag van mensen: er zijn minder files en meer parkeerplekken. Bijna de helft van de automobilisten (47 procent) verwacht na de pandemie vaker met de auto op vakantie of een weekendje weg te gaan. Het verhoogde besef van hygiëne zal een blijvertje zijn: ruim een derde  vermijdt waar mogelijk het aanraken van publieke machines, zoals parkeermeters. Verder denkt een groot deel (32 procent) in het post-coronatijdperk meer online afspraken te hebben om economisch met het aantal autoritten om te gaan.

Beter parkeren

Bijna de helft van de Nederlanders (44 procent) vindt het sinds het uitbreken van de coronacrisis makkelijker om te parkeren. De discussie over wie er nou beter kan autorijden – man of vrouw? – is zo oud als de weg naar Rome. Mannen hebben de afgelopen twaalf maanden meer boetes ontvangen dan in de twaalf maanden ervoor (37 procent), bij vrouwen lag dat percentage op 26 procent. Daarnaast hebben meer mannen (36 procent) schade gereden dan vrouwen (23 procent).

77 procent van de mannen denkt goed achteruit in te kunnen parkeren, tegenover 58 procent van de vrouwelijke ondervraagden. Mannen (68 procent) zijn eveneens zelfverzekerder dan vrouwen (50 procent) als het gaat om fileparkeren. Over het algemeen vinden mannen (39 procent) van zichzelf dat ze beter kunnen parkeren dan de gemiddelde Nederlander. Slechts 23 procent van de vrouwen denkt hetzelfde.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.