Tineke geeft camperrijles aan vrouwen: ‘Bij slechts 1 op de 30 campers rijdt de vrouw’

Vrouw Rijdt Camper

Meer vrouwen achter het stuur van de camper krijgen. Dat is het doel van camperliefhebber Tineke de Ruijter. Ze vond een gat in de markt en startte haar rijschool Vrouw Rijdt Camper. Tijdens de uitzending van RijschoolProTV spraken we haar over de rijlessen. ‘Meestal staat de dodehoekspiegel niet goed, ook niet als de man rijdt.’

In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn er ruim 20.000 campers en caravans verkocht. Dat is een stijging van ruim 42 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2020 en het hoogste aantal in vijftien jaar. In mei is dan ook de 150 duizendste kampeerauto geregistreerd. Tineke de Ruijter heeft een grote liefde voor campers en het viel haar tijdens vakanties op dat vooral mannen de camper besturen. Om meer vrouwen achter het stuur te krijgen startte rij-instructrice Tineke haar eigen camperrijschool Vrouw Rijdt Camper.

Tineke, jij bent part-time rij-instructeur B en daarnaast geef je les op de camper. Hoe ben je bij de camper terecht gekomen?
Mijn man en ik hebben eigenlijk altijd al een camper willen hebben, maar het kwam er maar niet van. Op een gegeven moment hebben we een camper gehuurd om te kijken of we het echt zo leuk vonden. Daarna kochten we er meteen één, want we vonden het echt fantastisch.

Hoe kwam het idee van de rijschool?
Toen we op vakantie waren, zag ik maar weinig andere dames achter het stuur. Ik ging ze tellen en ontdekte dat bij slechts 1 op de 30 campers een vrouw achter het stuur zat. Ik merkte dat mij dat op een gegeven moment ging irriteren, maar toen dacht ik: nee, dat moet ik niet doen. Ik moet er iets positiefs mee doen. Laat ik nou eens de vrouwen gaan helpen om over die drempel te komen. Dat idee is langzaam gaan groeien en op een gegeven moment heb ik de knoop doorgehakt. Ik moet het nu gaan doen, want anders heb ik er later misschien spijt van.

Hoe ging die opstart?
In 2016 ben ik serieus begonnen. Ik heb flyers laten maken en uitgedeeld aan camperdealers op een beurs in Leeuwarden. De eerste week werd ik een beetje uitgelachen. Af en toe was er iemand heel serieus en zei: ‘Hartstikke goed, dat moet je echt doen, het is een gat in de markt. Het is belangrijk dat de vrouwen ook rijden.’ Toen ben ik langzaam begonnen.

Nu vijf jaar verder, heb je nog steeds veel aanmeldingen?
Ja, het loopt als een trein. Vorig jaar na corona liep het gelijk weer storm. Voor mij dan, want ik doe het erbij voor de aardigheid. Dit jaar loopt het ook weer heel goed. Ik merk dat het steeds bekender wordt. De vrouwen die bij mij op les zijn geweest vertellen het ook door aan hun vriendinnen, die vervolgens ook langskomen.

Mogen mannen ook bij jou op les?
Ja hoor, ik sluit niemand uit. Maar mannen stappen vaak al achter het stuur en die rijden wel. Meestal komt er ook geen camper als de man niet gaat rijden.

Hoe ziet een camperrijles eruit?
Eerst laat ik wat zien van de polder en geef ik wat campingbladen aan de dames. Zo maak ik contact, komt er een gesprek en vertellen ze of ze durven te rijden. Dan loop ik met ze om de camper heen om te kijken waar die staat en of er geen dingen in de weg staan. Hoe ga je wegrijden? Dat moeten ze van tevoren bedenken. Dan gaan we in de camper zitten, zetten we de stoel en het stuur goed en dan is het vooral belangrijk dat de spiegels goed staan. Meestal staan de camperspiegels niet goed, ook niet als de man rijdt. Vooral de dodehoekspiegel niet. Ik besteed veel aandacht aan de spiegels. Je moet je achterwielen kunnen zien, dat is belangrijk bij bochten draaien.

(Tekst gaat verder onder de foto)

En dan gaan we voorzichtig op pad. Ik laat ze meestal heel rustig wegrijden, zonder gas, gewoon op de koppeling. Dan zijn ze altijd bang dat die afslaat, maar dat gebeurt niet. En dan krijgen ze een beetje rust. Want dan voelen ze dat die camper niet met ze op de loop gaat. Daar zijn ze bang voor, maar ze moeten voelen dat ze de camper beheersen en die doet wat ze willen.

Het lijkt mij wel een grote uitdaging om vrouwen gerust te stellen die bang zijn om ineens in zo’n grote bak te rijden.
Dat zeggen ze ook. Ik had pas nog een jonge vrouw van een jaar of 40 die zei: ‘Ik wil gewoon kunnen rijden in dit ding, maar ik vind ‘m zo groot. Als we dan eenmaal rijden, vraag ik wat ze nou eigenlijk hebben gemerkt van de lengte. En dan zeggen ze vaak: ‘Eigenlijk helemaal niets.’ Want wanneer merk je die lengte? Als je wegdraait en je achterkant naar buiten draait. En dat laat ik ze ook zien. Dan ga ik naast de camper staan, op de hoogte van het achterwiel ongeveer, en dan moeten ze wegrijden en goed in de spiegel naar mij kijken. Als ze dan wegrijden tikken ze mij gewoon omver. En dat vergeten ze niet meer. Dus ik zeg: ‘Wat had je moeten doen? Als ik een lantaarnpaal was geweest, was er wat anders gebeurd.’

Dus jij zit nu altijd in hun hoofd als ze op vakantie zijn. Dan denken ze: goed opletten, anders hebben we straks weer een Tineke in het gras liggen.
(lacht) Ja ik ga altijd mee, maar dat is niet erg. Als ze maar blijven rijden. Want als ze dat alleen willen doen als er wat aan de hand is, is het al te laat. Want dan is er al wat aan de hand, ben je gestrest om andere dingen en dan komt dat rijden er ook nog bij. En je hebt de ervaring niet. Dus blijf gewoon rijden als je onderweg bent, elke dag een stukje.

Dus het is jouw taak die vrouwen wat rustiger te krijgen en met een lach in de camper te laten rijden?
Ja, dat is wel zo. Soms zijn ze helemaal gestrest en hebben ze spanning in hun buik of niet geslapen. Er zijn ook mensen die afbellen, omdat ze het zo spannend vinden. En dan rij ik met ze en dan zie je vaak na een uurtje de ontspanning komen. Meestal komen ze dan terug met een lach op hun gezicht. En als we aankomen op de campingplaats, rijden ze hem zo achteruit op z’n plek. Soms ook op hele moeilijke plekken en dan zitten de mensen op de campingplaats allemaal te kijken van: oh goh, dat had ik nou nooit gedacht.

Jij en je man hebben ook een handboek voor campers gemaakt.
Ja, klopt. Er staan tips in waar je op moet letten tijdens het kopen van een camper, maar ook voor als je de camper hebt. Hoe zit alles in elkaar, hoe werkt de koelkast, satelliet, televisie, het gas, de stroom, noem maar op en het staat erin. Het zijn iets van 300 bladzijdes met veel tekeningen, foto’s die we zelf gemaakt hebben, onze ervaringen en wat anekdotes. Het is een heel mooi boek geworden en inmiddels zijn we hard op weg naar de vierde druk.

Bekijk hieronder het hele interview terug met Tineke tijdens de zomerspecial van RijschoolProTV op 2 juli.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Tineke geeft camperrijles aan vrouwen: ‘Bij slechts 1 op de 30 campers rijdt de vrouw’ | RijschoolPro

Tineke geeft camperrijles aan vrouwen: ‘Bij slechts 1 op de 30 campers rijdt de vrouw’

Vrouw Rijdt Camper

Meer vrouwen achter het stuur van de camper krijgen. Dat is het doel van camperliefhebber Tineke de Ruijter. Ze vond een gat in de markt en startte haar rijschool Vrouw Rijdt Camper. Tijdens de uitzending van RijschoolProTV spraken we haar over de rijlessen. ‘Meestal staat de dodehoekspiegel niet goed, ook niet als de man rijdt.’

In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn er ruim 20.000 campers en caravans verkocht. Dat is een stijging van ruim 42 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2020 en het hoogste aantal in vijftien jaar. In mei is dan ook de 150 duizendste kampeerauto geregistreerd. Tineke de Ruijter heeft een grote liefde voor campers en het viel haar tijdens vakanties op dat vooral mannen de camper besturen. Om meer vrouwen achter het stuur te krijgen startte rij-instructrice Tineke haar eigen camperrijschool Vrouw Rijdt Camper.

Tineke, jij bent part-time rij-instructeur B en daarnaast geef je les op de camper. Hoe ben je bij de camper terecht gekomen?
Mijn man en ik hebben eigenlijk altijd al een camper willen hebben, maar het kwam er maar niet van. Op een gegeven moment hebben we een camper gehuurd om te kijken of we het echt zo leuk vonden. Daarna kochten we er meteen één, want we vonden het echt fantastisch.

Hoe kwam het idee van de rijschool?
Toen we op vakantie waren, zag ik maar weinig andere dames achter het stuur. Ik ging ze tellen en ontdekte dat bij slechts 1 op de 30 campers een vrouw achter het stuur zat. Ik merkte dat mij dat op een gegeven moment ging irriteren, maar toen dacht ik: nee, dat moet ik niet doen. Ik moet er iets positiefs mee doen. Laat ik nou eens de vrouwen gaan helpen om over die drempel te komen. Dat idee is langzaam gaan groeien en op een gegeven moment heb ik de knoop doorgehakt. Ik moet het nu gaan doen, want anders heb ik er later misschien spijt van.

Hoe ging die opstart?
In 2016 ben ik serieus begonnen. Ik heb flyers laten maken en uitgedeeld aan camperdealers op een beurs in Leeuwarden. De eerste week werd ik een beetje uitgelachen. Af en toe was er iemand heel serieus en zei: ‘Hartstikke goed, dat moet je echt doen, het is een gat in de markt. Het is belangrijk dat de vrouwen ook rijden.’ Toen ben ik langzaam begonnen.

Nu vijf jaar verder, heb je nog steeds veel aanmeldingen?
Ja, het loopt als een trein. Vorig jaar na corona liep het gelijk weer storm. Voor mij dan, want ik doe het erbij voor de aardigheid. Dit jaar loopt het ook weer heel goed. Ik merk dat het steeds bekender wordt. De vrouwen die bij mij op les zijn geweest vertellen het ook door aan hun vriendinnen, die vervolgens ook langskomen.

Mogen mannen ook bij jou op les?
Ja hoor, ik sluit niemand uit. Maar mannen stappen vaak al achter het stuur en die rijden wel. Meestal komt er ook geen camper als de man niet gaat rijden.

Hoe ziet een camperrijles eruit?
Eerst laat ik wat zien van de polder en geef ik wat campingbladen aan de dames. Zo maak ik contact, komt er een gesprek en vertellen ze of ze durven te rijden. Dan loop ik met ze om de camper heen om te kijken waar die staat en of er geen dingen in de weg staan. Hoe ga je wegrijden? Dat moeten ze van tevoren bedenken. Dan gaan we in de camper zitten, zetten we de stoel en het stuur goed en dan is het vooral belangrijk dat de spiegels goed staan. Meestal staan de camperspiegels niet goed, ook niet als de man rijdt. Vooral de dodehoekspiegel niet. Ik besteed veel aandacht aan de spiegels. Je moet je achterwielen kunnen zien, dat is belangrijk bij bochten draaien.

(Tekst gaat verder onder de foto)

En dan gaan we voorzichtig op pad. Ik laat ze meestal heel rustig wegrijden, zonder gas, gewoon op de koppeling. Dan zijn ze altijd bang dat die afslaat, maar dat gebeurt niet. En dan krijgen ze een beetje rust. Want dan voelen ze dat die camper niet met ze op de loop gaat. Daar zijn ze bang voor, maar ze moeten voelen dat ze de camper beheersen en die doet wat ze willen.

Het lijkt mij wel een grote uitdaging om vrouwen gerust te stellen die bang zijn om ineens in zo’n grote bak te rijden.
Dat zeggen ze ook. Ik had pas nog een jonge vrouw van een jaar of 40 die zei: ‘Ik wil gewoon kunnen rijden in dit ding, maar ik vind ‘m zo groot. Als we dan eenmaal rijden, vraag ik wat ze nou eigenlijk hebben gemerkt van de lengte. En dan zeggen ze vaak: ‘Eigenlijk helemaal niets.’ Want wanneer merk je die lengte? Als je wegdraait en je achterkant naar buiten draait. En dat laat ik ze ook zien. Dan ga ik naast de camper staan, op de hoogte van het achterwiel ongeveer, en dan moeten ze wegrijden en goed in de spiegel naar mij kijken. Als ze dan wegrijden tikken ze mij gewoon omver. En dat vergeten ze niet meer. Dus ik zeg: ‘Wat had je moeten doen? Als ik een lantaarnpaal was geweest, was er wat anders gebeurd.’

Dus jij zit nu altijd in hun hoofd als ze op vakantie zijn. Dan denken ze: goed opletten, anders hebben we straks weer een Tineke in het gras liggen.
(lacht) Ja ik ga altijd mee, maar dat is niet erg. Als ze maar blijven rijden. Want als ze dat alleen willen doen als er wat aan de hand is, is het al te laat. Want dan is er al wat aan de hand, ben je gestrest om andere dingen en dan komt dat rijden er ook nog bij. En je hebt de ervaring niet. Dus blijf gewoon rijden als je onderweg bent, elke dag een stukje.

Dus het is jouw taak die vrouwen wat rustiger te krijgen en met een lach in de camper te laten rijden?
Ja, dat is wel zo. Soms zijn ze helemaal gestrest en hebben ze spanning in hun buik of niet geslapen. Er zijn ook mensen die afbellen, omdat ze het zo spannend vinden. En dan rij ik met ze en dan zie je vaak na een uurtje de ontspanning komen. Meestal komen ze dan terug met een lach op hun gezicht. En als we aankomen op de campingplaats, rijden ze hem zo achteruit op z’n plek. Soms ook op hele moeilijke plekken en dan zitten de mensen op de campingplaats allemaal te kijken van: oh goh, dat had ik nou nooit gedacht.

Jij en je man hebben ook een handboek voor campers gemaakt.
Ja, klopt. Er staan tips in waar je op moet letten tijdens het kopen van een camper, maar ook voor als je de camper hebt. Hoe zit alles in elkaar, hoe werkt de koelkast, satelliet, televisie, het gas, de stroom, noem maar op en het staat erin. Het zijn iets van 300 bladzijdes met veel tekeningen, foto’s die we zelf gemaakt hebben, onze ervaringen en wat anekdotes. Het is een heel mooi boek geworden en inmiddels zijn we hard op weg naar de vierde druk.

Bekijk hieronder het hele interview terug met Tineke tijdens de zomerspecial van RijschoolProTV op 2 juli.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.