Rijexamen

Vlaanderen vernieuwt rijopleiding en examens om fraude aan te pakken

Instructiekaart, rijexamen, lesauto, rijles,

De Vlaamse Regering heeft de regelgeving van de rijopleiding en examens veranderd. De aanpassingen gaan in per 1 september en maken het onder meer mogelijk om fraude strenger te bestraffen.

De Vlaamse Regering heeft op initiatief van minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters enkele aanpassingen aan de Vlaamse rijopleiding en examens definitief goedgekeurd. De belangrijkste maatregel is de uitwerking van een reglement waarmee examencentra kunnen optreden tegen personen die fraude plegen tijdens het rijexamen. Dit blijkt volgens de minister hard nodig omdat personen en organisaties steeds inventiever worden om te slagen voor het examen. Examencentra konden daar eerder weinig aan doen.

Fraude bij examens strenger bestraffen

De nieuwe regelgeving maakt het vanaf 1 september mogelijk om onregelmatigheden en fraude, of pogingen daartoe, voor, tijdens of na het theorie- of praktijkexamen strenger te bestraffen. Verbale of fysieke agressie of het niet naleven van richtlijnen of instructies van examinatoren of andere medewerkers, kunnen voortaan bestraft worden door een tijdelijke uitsluiting van de examens.

Daarnaast maakt Peeters de kanttekening dat dit niet alleen voor kandidaten geldt maar ook voor opleiders. Zo zou er gesjoemeld worden met de zogeheten bekwaamheidsattesten waarbij er na twintig uur scholing een voorlopig rijbewijs kan worden aangevraagd. Deze documenten moeten voortaan digitaal worden aangeleverd aan de overheid.

Buitenlands rijbewijs

Ook verandert er iets voor houders van een niet-erkend en erkend buitenlands rijbewijs dat niet voldoet aan de andere voorwaarden voor de vrijstelling voor het theoretisch en praktisch examen. Zij zullen niet langer een vrijstelling van scholing krijgen. Voortaan geldt voor houders van een niet-erkend buitenlands rijbewijs dezelfde verplichtingen als alle andere kandidaten. Zij moeten straks ook minstens drie maanden oefenen met een voorlopig rijbewijs en verplicht zes uur rijles volgen als ze twee keer niet slagen voor het praktijkexamen. Op deze manier worden de regels voor alle kandidaten hetzelfde en komt dit de veiligheid tijdens het examen ten goede.

Kandidaten met een beperking

Daarnaast zal de wetgeving veranderen voor leerlingen met een beperking. Examencentra en instellingen die het terugkommoment aanbieden, dienen te voorzien in redelijke aanpassingen voor kandidaten en deelnemers met een beperking. Volgens Peeters verdient iedereen verdient een gelijke en eerlijke kans.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.