mist, ochtendspits, snelweg

Tips voor autorijden in de mist

mist, ochtendspits, snelweg

De herfst is officieel weer begonnen! En dat betekent kortere dagen en slechtere weersomstandigheden. Niet alleen regen en sneeuw maken autorijden een stuk uitdagender, ook mist kan tot gevaarlijke situaties leiden. Wat kan je het beste doen bij dichte mist? Hieronder staan een paar tips om je veilig op weg te helpen.

De ANWB adviseert om bij dichte mist je snelheid te halveren en de afstand tot je voorganger te verdubbelen. Klinkt logisch, maar jonge bestuurders onderschatten soms het gevaar van mist en het kan daarom belangrijk zijn dit in de rijles nog eens te benadrukken. Wie meer afstand houdt en langzamer rijdt heeft meer tijd om te reageren op onverwachte situaties en kan zo ongelukken voorkomen.

Gebruik verlichting op de juiste manier

Alle nieuwe auto’s zijn sinds 2011 uitgerust met dagrijverlichting. Deze speciale verlichting brandt altijd. In het begin was dit alleen aan de voorkant van de auto, sinds 2015 branden ook de achterlichten. De dagrijverlichting is alleen bedoeld om de auto zichtbaarder te maken voor andere weggebruikers en is geen volwaardige verlichting. In situaties die daarom vragen, bijvoorbeeld in een tunnel, ‘s avonds in het donker en ook bij lichte mist, schakel je nog altijd het dimlicht in. Let op: dit laatste geldt in het bijzonder voor auto’s met automatische verlichting! Bij mist herkent de auto niet dat de verlichting aan moet, deze moet bij mist dus handmatig op dimlicht worden gezet.

Wanneer mogen de mistlampen aan?

We kennen het allemaal: weggebruikers die te pas en te onpas hun mistlampen aanzetten. Vooral die aan de voorkant zijn populair. Mistachterlampen mag je echter alleen gebruiken als het zicht minder is dan 50 meter. De mistlampen aan de voorkant mogen pas aan wanneer het zicht minder is dan 200 meter. Verkeerd gebruik van mistlampen kan een boete opleveren van 140 euro!

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Michael Van Wijngaarden

1 reactie op “Tips voor autorijden in de mist”

Kees Kaplaars|27.09.21|08:23

Prima artikel, alleen dat bij dagrijlicht sinds 2015 ook verlichting aan de achterkant brandt, klopt echt niet! Heb zelf een auto uit 2019 en het dagrijlicht zit alleen aan de voorkant. Zal een heel klein percentage zijn, waarbij dagrijlicht ook achter brandt.
Het nadeel van dimlicht handmatig inschakelen is, dat de grootlichtassistent niet meer werkt. Dus als per ongeluk de hendel van de richtingaanwijzer naar het stuur gaat, brandt het grootlicht…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.