75 procent van de instructeurs wil mee kunnen rijden met examen

Het CBR laat onderzoeken wat het belang is van rijinstructeurs die meerijden met het praktijkexamen. De branche heeft hier veel kritiek op, want de meeste instructeurs willen niet dat het meerijden wordt afgeschaft. De keuze moet volgens hen bij de leerling blijven. Daarnaast vinden ze het meerijden een essentieel leermoment.

Sinds de coronaperiode mogen instructeurs niet meer meerijden tijdens het examen. Sinds 4 oktober is deze maatregel wel versoepeld voor de tussentijdse toetsen, faalangstexamens en RIS-toetsen. Ook mag de instructeur weer mee bij de beroepsexamens. Het meerijden tijdens praktijkexamens B wordt nog even uitgesteld door het CBR.

Uit onderzoek van RijschoolPro blijkt dat ruim 75 procent van de rijinstructeurs het belangrijk vind om mee te kunnen rijden tijdens het examen. Op het onderzoek kwamen veel reacties van instructeurs. Als het aan henzelf ligt, geven enkelen aan het liever niet te willen, omdat de uitslag van de examinator toch niet te veranderen valt en ze weten met wat voor niveau de leerling het examen ingaat.

Anderen vinden het juist prettig, omdat ze zich soms niet kunnen vinden in de feedback van de examinator. “Soms krijg ik feedback van de examinator waar ik de leerling niet in herken. Wij rijden al een hele tijd met de leerling en de examinator ziet ze een half uurtje. Door mee te rijden kan ik ze beter helpen met het vervolgtraject, mochten ze zakken.”

Besluit moet bij leerling blijven

Uit de reacties kwam duidelijk naar voren dat de mening van de instructeur niet zo belangrijk is, maar vooral de leerling mag beslissen of ze de instructeur op de achterbank willen hebben. In elk geval mag dit besluit niet worden afgenomen door het CBR.

Ook branchevereniging VRB vindt dat het meerijden mogelijk moet blijven. “Dit zou in het voordeel zijn van alle betrokken partijen, zowel voor het CBR, de instructeur, maar ook voor de kandidaat. Uiteraard kan een instructeur samen met de kandidaat besluiten om niet mee te gaan, maar dat besluit moet genomen kunnen worden door hun zelf, en niet door het CBR.”

Voor veel leerlingen kan het een vertrouwd gevoel geven als de instructeur meegaat. “Het geeft de leerling een prettig en bovendien een veilig gevoel tijdens het praktijkexamen. Ik rijd zelf ook graag mee, om te kijken hoe de examinator de leerling beoordeelt”, verklaart een instructeur uit Zeewolde.

Nieuwe instructeurs leren door mee te rijden

Instructeurs die tijdens corona zijn begonnen met een rijschool, hebben nog weinig examenervaring op kunnen doen, zo ook de rijschoolhoudster van rijschool GA Lessen. “Ik ben tijdens de eerste lockdown begonnen met mijn rijschool en heb dus nog geen enkel examen mee mogen rijden. In mijn stage heb ik één examen gezien, van een leerling die met vlag en wimpel geslaagd is. Niet erg leerzaam voor mij dus.” De instructrice vindt het zowel voor haarzelf als voor de leerling belangrijk. “Ik zou graag in de praktijk willen ervaren wanneer iets wel of niet als voldoende wordt aangemerkt. We horen nu wel wat er onvoldoende is, maar zien niet hoe dat er uit zag tijdens het examen.”

Ook branchevereniging FAM denkt hier zo over. “Ook voor onervaren rijinstructeurs is het enorm goed om mee te rijden met examens. De instructeur ervaart op welke manier de examinator de leerling beoordeeld en kan de rit beter terughalen bij de eindbespreking.”

Een instructrice uit Noord-Scharwoude, die wel al mee heeft gereden, zegt dat ze er veel aan had: “Ik heb (en nog steeds) veel geleerd van het meerijden, denk aan stukken van routes leren kennen, lastigere plekjes en je leert examinatoren kennen.”

Voorzitter van Bovag Rijscholen, Arno Smits, vind het ook een belangrijke leerschool: “Voor een goede begeleiding van de eigen kandidaten vind ik het cruciaal dat de instructeur met eigen ogen kan zien hoe de leerling op het ‘moment suprême’ presteert. Dat draagt dus direct bij aan de kwaliteit van (het vervolg van) de opleiding, mocht het examenresultaat onvoldoende zijn.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

2 reacties op “75 procent van de instructeurs wil mee kunnen rijden met examen”

Bernd Gaykema|14.10.21|13:37

Draai het om.
Laat de examinator achterin plaatsnemen.
De instructeur krijgt van de examinator een route en moet zich verder niet bemoeien met het rijden van de kandidaat, ook niet subtiel.
Aan het einde moet de instructeur de examinator vertellen wat hij van de rit vond en of de kandidaat bewezen heeft voldoende ervaring te hebben om alleen de weg op te gaan. De kandidaat hoeft hier niet bij te zijn. De examinator beslist en heeft meteen een goede kijk op de kwaliteiten van de instructeur.

Jan ten Brinke|14.10.21|14:04

Ik kan mij helemaal vinden in het standpunt van Bernd Gaykema. In Duitsland is het normaal.
Verder ben ik sinds 1986, op verzoek van de leerling, altijd bij het examen ben meegereden. Sinds de eerste lockdown niet meer en ik kom tot de conclusie dat ik examenuitslagen voorbij zie komen waar ik vraagtekens bij zet omdat ik de leerling daar totaal niet in herken. Dus vecht er voor dat je weer mee kunt rijden, dan heb je achteraf geen ongelijke discussie! Ben inmiddels gestopt met werken, succes.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

75 procent van de instructeurs wil mee kunnen rijden met examen | RijschoolPro

75 procent van de instructeurs wil mee kunnen rijden met examen

Het CBR laat onderzoeken wat het belang is van rijinstructeurs die meerijden met het praktijkexamen. De branche heeft hier veel kritiek op, want de meeste instructeurs willen niet dat het meerijden wordt afgeschaft. De keuze moet volgens hen bij de leerling blijven. Daarnaast vinden ze het meerijden een essentieel leermoment.

Sinds de coronaperiode mogen instructeurs niet meer meerijden tijdens het examen. Sinds 4 oktober is deze maatregel wel versoepeld voor de tussentijdse toetsen, faalangstexamens en RIS-toetsen. Ook mag de instructeur weer mee bij de beroepsexamens. Het meerijden tijdens praktijkexamens B wordt nog even uitgesteld door het CBR.

Uit onderzoek van RijschoolPro blijkt dat ruim 75 procent van de rijinstructeurs het belangrijk vind om mee te kunnen rijden tijdens het examen. Op het onderzoek kwamen veel reacties van instructeurs. Als het aan henzelf ligt, geven enkelen aan het liever niet te willen, omdat de uitslag van de examinator toch niet te veranderen valt en ze weten met wat voor niveau de leerling het examen ingaat.

Anderen vinden het juist prettig, omdat ze zich soms niet kunnen vinden in de feedback van de examinator. “Soms krijg ik feedback van de examinator waar ik de leerling niet in herken. Wij rijden al een hele tijd met de leerling en de examinator ziet ze een half uurtje. Door mee te rijden kan ik ze beter helpen met het vervolgtraject, mochten ze zakken.”

Besluit moet bij leerling blijven

Uit de reacties kwam duidelijk naar voren dat de mening van de instructeur niet zo belangrijk is, maar vooral de leerling mag beslissen of ze de instructeur op de achterbank willen hebben. In elk geval mag dit besluit niet worden afgenomen door het CBR.

Ook branchevereniging VRB vindt dat het meerijden mogelijk moet blijven. “Dit zou in het voordeel zijn van alle betrokken partijen, zowel voor het CBR, de instructeur, maar ook voor de kandidaat. Uiteraard kan een instructeur samen met de kandidaat besluiten om niet mee te gaan, maar dat besluit moet genomen kunnen worden door hun zelf, en niet door het CBR.”

Voor veel leerlingen kan het een vertrouwd gevoel geven als de instructeur meegaat. “Het geeft de leerling een prettig en bovendien een veilig gevoel tijdens het praktijkexamen. Ik rijd zelf ook graag mee, om te kijken hoe de examinator de leerling beoordeelt”, verklaart een instructeur uit Zeewolde.

Nieuwe instructeurs leren door mee te rijden

Instructeurs die tijdens corona zijn begonnen met een rijschool, hebben nog weinig examenervaring op kunnen doen, zo ook de rijschoolhoudster van rijschool GA Lessen. “Ik ben tijdens de eerste lockdown begonnen met mijn rijschool en heb dus nog geen enkel examen mee mogen rijden. In mijn stage heb ik één examen gezien, van een leerling die met vlag en wimpel geslaagd is. Niet erg leerzaam voor mij dus.” De instructrice vindt het zowel voor haarzelf als voor de leerling belangrijk. “Ik zou graag in de praktijk willen ervaren wanneer iets wel of niet als voldoende wordt aangemerkt. We horen nu wel wat er onvoldoende is, maar zien niet hoe dat er uit zag tijdens het examen.”

Ook branchevereniging FAM denkt hier zo over. “Ook voor onervaren rijinstructeurs is het enorm goed om mee te rijden met examens. De instructeur ervaart op welke manier de examinator de leerling beoordeeld en kan de rit beter terughalen bij de eindbespreking.”

Een instructrice uit Noord-Scharwoude, die wel al mee heeft gereden, zegt dat ze er veel aan had: “Ik heb (en nog steeds) veel geleerd van het meerijden, denk aan stukken van routes leren kennen, lastigere plekjes en je leert examinatoren kennen.”

Voorzitter van Bovag Rijscholen, Arno Smits, vind het ook een belangrijke leerschool: “Voor een goede begeleiding van de eigen kandidaten vind ik het cruciaal dat de instructeur met eigen ogen kan zien hoe de leerling op het ‘moment suprême’ presteert. Dat draagt dus direct bij aan de kwaliteit van (het vervolg van) de opleiding, mocht het examenresultaat onvoldoende zijn.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

2 reacties op “75 procent van de instructeurs wil mee kunnen rijden met examen”

Bernd Gaykema|14.10.21|13:37

Draai het om.
Laat de examinator achterin plaatsnemen.
De instructeur krijgt van de examinator een route en moet zich verder niet bemoeien met het rijden van de kandidaat, ook niet subtiel.
Aan het einde moet de instructeur de examinator vertellen wat hij van de rit vond en of de kandidaat bewezen heeft voldoende ervaring te hebben om alleen de weg op te gaan. De kandidaat hoeft hier niet bij te zijn. De examinator beslist en heeft meteen een goede kijk op de kwaliteiten van de instructeur.

Jan ten Brinke|14.10.21|14:04

Ik kan mij helemaal vinden in het standpunt van Bernd Gaykema. In Duitsland is het normaal.
Verder ben ik sinds 1986, op verzoek van de leerling, altijd bij het examen ben meegereden. Sinds de eerste lockdown niet meer en ik kom tot de conclusie dat ik examenuitslagen voorbij zie komen waar ik vraagtekens bij zet omdat ik de leerling daar totaal niet in herken. Dus vecht er voor dat je weer mee kunt rijden, dan heb je achteraf geen ongelijke discussie! Ben inmiddels gestopt met werken, succes.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.