Helft rijinstructeurs mist minstens 7 lesuren per week door maatregelen

De nieuwe coronamaatregelen hebben veel invloed op de agenda’s van rijinstructeurs. 29 procent rijdt 13 tot 15 uur per week minder. Ruim 26 procent is 7 tot 12 uur in de week kwijt door de avondsluiting. Dat blijkt uit onderzoek van RijschoolPro onder bijna duizend rijinstructeurs.

Wegens de nieuwe coronamaatregelen die 17 november werden aangekondigd, mogen rijscholen geen les meer geven na 18.00 uur. RijschoolPro vroeg middels een poll hoeveel uur in de week rijinstructeurs nu niet meer kunnen rijden. 967 rijinstructeurs lieten weten wat de maatregelen betekenen voor hun agenda.

Hoeveel uur in de week kun je niet rijden?

De meeste instructeurs, 28,7 procent, geven aan 13 tot 15 lesuren per week kwijt te zijn. Daarna gaf 26,3 procent aan 7 tot 12 uur per week niet meer te kunnen rijden. Er is ook een aantal instructeurs voor wie de maatregelen geen invloed hebben, omdat ze geen lesgeven na 18.00 uur. Dit blijkt te gelden voor 13,5 procent van de respondenten.

Uren versus kosten

Uit onderzoek van RijschoolPro begin 2021 bleek dat de gemiddelde lesprijs ligt op 49 euro. Dit zou betekenen dat als een rijschool 15 uur in de week misloopt aan rijlessen, dit neerkomt op 735 euro per week. Rijscholen die 7 uur per week missen door de nieuwe maatregelen, lopen gemiddeld 343 euro per week mis. Dat komt neer op ongeveer 1372 euro per maand.

Vanuit de overheid is er weinig steun om deze kosten te compenseren. De TVL wordt weer ingezet, maar dit geldt volgens de Rijksoverheid alleen voor: ‘Alle ondernemers die in het vierde kwartaal van 2021 minimaal 30% omzetverlies verwachten ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 of het eerste kwartaal van 2020 en ook aan de overige voorwaarden voldoen.’

Tweede leerling mag niet meer

Door de avondsluiting lopen rijscholen al veel lestijd en dus kosten mis, de tweede maatregel voor rijscholen doet daar nog een schep bovenop. Doordat er geen tweede leerling mee mag rijden, kunnen leerlingen elkaar niet meer naar huis brengen. Hierdoor wordt de instructeur zelf de volgende leerling op te halen, waardoor in deze tijd niet gelest kan worden. Dat is voor instructeurs die een groot werkgebied hebben extra nadelig. Sommige instructeurs werken met een centraal opstap- en ophaalpunt, zoals een metro- of treinstation.

Onbegrip

Sommige instructeurs kunnen enkele uren verplaatsen naar het weekend door (langer) te rijden op zaterdag of zelfs de zondag te rijden. Doordat de leerlingen verplaatst worden naar een ander moment, vinden de contactmomenten toch plaats. Waar sommige instructeurs vooral overdag rijden, rijden andere juist veel in de avond. Er is veel verdeling in de branche en ook daardoor roepen de maatregelen, onder andere via social media, veel onbegrip op in de branche.

“Het is een groot drama. Ik ben min of meer gedwongen om met een centraal opstappunt te gaan werken. Hierdoor kunnen sommige leerlingen niet meer op tijd rijden waardoor ze genoodzaakt zijn hun rijopleiding te pauzeren voor zolang het nodig is. Van leerling naar leerling rijden kost teveel tijd en dan red ik het niet voor 18.00 uur. Om dan de zondag erbij te pakken vertik ik, de accu moet ook weer opgeladen worden namelijk. Degene die dit verzonnen heeft wordt bedankt.”

“Is het besmettingsgevaar na 18.00 uur hoger in de auto of zo? Dit gaat toch helemaal nergens meer over!!!”

“Alsof de leerlingen ons alleen na 18.00 uur kunnen besmetten. We rijden met mondkapjes en de meeste zijn gevaccineerd omdat ze anders niet meer op stap kunnen.”

“We gaan nu vroeger starten (7.00 uur) en rijden extra in het weekend.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

1 reactie op “Helft rijinstructeurs mist minstens 7 lesuren per week door maatregelen”

ronald broersma|26.11.21|08:26

15 uur per week is 5 dagen 3 uur lang na 18:00… Oftewel deze rijscholen geven aan nu niet meer elke dag tot 21:00 te kunnen werken. jaja, want dat deden ze daarvoor wel zeker.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Helft rijinstructeurs mist minstens 7 lesuren per week door maatregelen | RijschoolPro

Helft rijinstructeurs mist minstens 7 lesuren per week door maatregelen

De nieuwe coronamaatregelen hebben veel invloed op de agenda’s van rijinstructeurs. 29 procent rijdt 13 tot 15 uur per week minder. Ruim 26 procent is 7 tot 12 uur in de week kwijt door de avondsluiting. Dat blijkt uit onderzoek van RijschoolPro onder bijna duizend rijinstructeurs.

Wegens de nieuwe coronamaatregelen die 17 november werden aangekondigd, mogen rijscholen geen les meer geven na 18.00 uur. RijschoolPro vroeg middels een poll hoeveel uur in de week rijinstructeurs nu niet meer kunnen rijden. 967 rijinstructeurs lieten weten wat de maatregelen betekenen voor hun agenda.

Hoeveel uur in de week kun je niet rijden?

De meeste instructeurs, 28,7 procent, geven aan 13 tot 15 lesuren per week kwijt te zijn. Daarna gaf 26,3 procent aan 7 tot 12 uur per week niet meer te kunnen rijden. Er is ook een aantal instructeurs voor wie de maatregelen geen invloed hebben, omdat ze geen lesgeven na 18.00 uur. Dit blijkt te gelden voor 13,5 procent van de respondenten.

Uren versus kosten

Uit onderzoek van RijschoolPro begin 2021 bleek dat de gemiddelde lesprijs ligt op 49 euro. Dit zou betekenen dat als een rijschool 15 uur in de week misloopt aan rijlessen, dit neerkomt op 735 euro per week. Rijscholen die 7 uur per week missen door de nieuwe maatregelen, lopen gemiddeld 343 euro per week mis. Dat komt neer op ongeveer 1372 euro per maand.

Vanuit de overheid is er weinig steun om deze kosten te compenseren. De TVL wordt weer ingezet, maar dit geldt volgens de Rijksoverheid alleen voor: ‘Alle ondernemers die in het vierde kwartaal van 2021 minimaal 30% omzetverlies verwachten ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 of het eerste kwartaal van 2020 en ook aan de overige voorwaarden voldoen.’

Tweede leerling mag niet meer

Door de avondsluiting lopen rijscholen al veel lestijd en dus kosten mis, de tweede maatregel voor rijscholen doet daar nog een schep bovenop. Doordat er geen tweede leerling mee mag rijden, kunnen leerlingen elkaar niet meer naar huis brengen. Hierdoor wordt de instructeur zelf de volgende leerling op te halen, waardoor in deze tijd niet gelest kan worden. Dat is voor instructeurs die een groot werkgebied hebben extra nadelig. Sommige instructeurs werken met een centraal opstap- en ophaalpunt, zoals een metro- of treinstation.

Onbegrip

Sommige instructeurs kunnen enkele uren verplaatsen naar het weekend door (langer) te rijden op zaterdag of zelfs de zondag te rijden. Doordat de leerlingen verplaatst worden naar een ander moment, vinden de contactmomenten toch plaats. Waar sommige instructeurs vooral overdag rijden, rijden andere juist veel in de avond. Er is veel verdeling in de branche en ook daardoor roepen de maatregelen, onder andere via social media, veel onbegrip op in de branche.

“Het is een groot drama. Ik ben min of meer gedwongen om met een centraal opstappunt te gaan werken. Hierdoor kunnen sommige leerlingen niet meer op tijd rijden waardoor ze genoodzaakt zijn hun rijopleiding te pauzeren voor zolang het nodig is. Van leerling naar leerling rijden kost teveel tijd en dan red ik het niet voor 18.00 uur. Om dan de zondag erbij te pakken vertik ik, de accu moet ook weer opgeladen worden namelijk. Degene die dit verzonnen heeft wordt bedankt.”

“Is het besmettingsgevaar na 18.00 uur hoger in de auto of zo? Dit gaat toch helemaal nergens meer over!!!”

“Alsof de leerlingen ons alleen na 18.00 uur kunnen besmetten. We rijden met mondkapjes en de meeste zijn gevaccineerd omdat ze anders niet meer op stap kunnen.”

“We gaan nu vroeger starten (7.00 uur) en rijden extra in het weekend.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

1 reactie op “Helft rijinstructeurs mist minstens 7 lesuren per week door maatregelen”

ronald broersma|26.11.21|08:26

15 uur per week is 5 dagen 3 uur lang na 18:00… Oftewel deze rijscholen geven aan nu niet meer elke dag tot 21:00 te kunnen werken. jaja, want dat deden ze daarvoor wel zeker.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.