Nieuwjaarscolumn RST: ‘Durf open te staan voor veranderingen’

“Uiteindelijk draait het om het vak en hoe leuk het is om anderen iets te leren.” In de nieuwjaarscolumn van het Rijschoolsamenwerkingsteam (RST) kijken voorzitters Rob Westra en Sandor Goes veelbelovend naar een nieuw jaar dat in teken staat van verandering.

“De beste wensen. Een veelgehoorde uitspraak aan het begin van een nieuw jaar die voor iedereen een andere invulling kan hebben. Allereerst hopen wij persoonlijk op meer naastenliefde in 2022. Een cliché, maar ernstig waar in deze tijden. De wereld wordt nu eenmaal niet beter van het nastreven van eigenbelang, gevoelens van haat, onvrede, ongelijkheid, rancune, teleurstelling of gekwetstheid. Verbetering kan alleen beginnen met uitingen van en handelingen uit liefde in de breedste betekenis van het woord. Dit zal ook leiden tot een groter gevoel van verbinding. En wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat de wereld hier echt behoefte aan heeft.

Wat heeft dit nu te maken met de rijschoolbranche? Gezamenlijkheid en verbinding zijn zaken die onze sector goed kan gebruiken. Niet nog meer individualisme, protesten, klachten, eigen parochies en ventilatie van meningen. Uiteindelijk gaat het om het vak en hoe leuk het is om anderen iets te leren en over te dragen. Hoe we zien dat een leerling steeds kleine stappen vooruit zet. Ons doel is niet om consequent argwanend over de schouder te kijken, maar te motiveren om dat graag te willen doen voor verbetering van de veiligheid. Dat is niet alleen een waarheid voor leerlingen, maar ook een aardige metafoor voor onze branche.

Samen doen

Om in de toekomst te kijken, moeten we soms even terugkijken. Op 1 mei 2021 sprongen wij als huidig bestuur van RST in het diepe. Van het ene op het andere moment ben je nog actiever onderdeel van een wereld, waarvan je al onderdeel was. Dat was wel even wennen. Ons handelen ligt meer onder een vergrootglas. We waren in 2021 getuige van gebeurtenissen die niet iedereen voor mogelijk hield: we kregen meer toenadering tot de branche en brancheorganisaties zochten toenadering tot elkaar. Samen Sterk en het advies Roemer hebben het besef aangewakkerd dat er iets moest gebeuren. Alle voorzitters hebben de wil en inzet getoond om meer gezamenlijkheid te betrachten.

Het jaar van veranderingen

2022 wordt een jaar van aanzet tot veranderingen in de branche. De Koepel voor Rijopleiding en Verkeersveiligheid (KRV) zal steeds meer gestalte krijgen. Inmiddels is er een pilot collegiale toetsing gestart. Hobbels zullen genomen worden en discussie zal er zijn, maar de wil om met elkaar op te trekken is er, en dat is het belangrijkste. Het begin van veranderingen dus. Veranderingen die nodig zijn om de rijschoolbranche professioneler en hoogwaardiger te maken. Deze uitdaging is nodig om actief en betrokken te blijven.

Verandering gaat per definitie gepaard met weerstand. Begrijpelijke weerstand. Niet alle verandering is altijd de beste verandering. Tegelijkertijd is verandering onlosmakelijk met de tijd verbonden. Je kunt het met weerstand aangaan en het dus eigenlijk niet accepteren. Of je kunt het accepteren, er invloed op proberen uit te oefenen en de voor jou positieve elementen eruit te halen.

Wij wensen iedereen in de rijschoolwereld allereerst gezondheid en geluk toe voor 2022. Daarnaast hopen we dat je open durft te staan voor verandering en er het beste voor jezelf uit kan halen.

Namens RST, Robby Westra en Sandor Goes”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen: ,

Auteur: De redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nieuwjaarscolumn RST: ‘Durf open te staan voor veranderingen’ | RijschoolPro

Nieuwjaarscolumn RST: ‘Durf open te staan voor veranderingen’

“Uiteindelijk draait het om het vak en hoe leuk het is om anderen iets te leren.” In de nieuwjaarscolumn van het Rijschoolsamenwerkingsteam (RST) kijken voorzitters Rob Westra en Sandor Goes veelbelovend naar een nieuw jaar dat in teken staat van verandering.

“De beste wensen. Een veelgehoorde uitspraak aan het begin van een nieuw jaar die voor iedereen een andere invulling kan hebben. Allereerst hopen wij persoonlijk op meer naastenliefde in 2022. Een cliché, maar ernstig waar in deze tijden. De wereld wordt nu eenmaal niet beter van het nastreven van eigenbelang, gevoelens van haat, onvrede, ongelijkheid, rancune, teleurstelling of gekwetstheid. Verbetering kan alleen beginnen met uitingen van en handelingen uit liefde in de breedste betekenis van het woord. Dit zal ook leiden tot een groter gevoel van verbinding. En wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat de wereld hier echt behoefte aan heeft.

Wat heeft dit nu te maken met de rijschoolbranche? Gezamenlijkheid en verbinding zijn zaken die onze sector goed kan gebruiken. Niet nog meer individualisme, protesten, klachten, eigen parochies en ventilatie van meningen. Uiteindelijk gaat het om het vak en hoe leuk het is om anderen iets te leren en over te dragen. Hoe we zien dat een leerling steeds kleine stappen vooruit zet. Ons doel is niet om consequent argwanend over de schouder te kijken, maar te motiveren om dat graag te willen doen voor verbetering van de veiligheid. Dat is niet alleen een waarheid voor leerlingen, maar ook een aardige metafoor voor onze branche.

Samen doen

Om in de toekomst te kijken, moeten we soms even terugkijken. Op 1 mei 2021 sprongen wij als huidig bestuur van RST in het diepe. Van het ene op het andere moment ben je nog actiever onderdeel van een wereld, waarvan je al onderdeel was. Dat was wel even wennen. Ons handelen ligt meer onder een vergrootglas. We waren in 2021 getuige van gebeurtenissen die niet iedereen voor mogelijk hield: we kregen meer toenadering tot de branche en brancheorganisaties zochten toenadering tot elkaar. Samen Sterk en het advies Roemer hebben het besef aangewakkerd dat er iets moest gebeuren. Alle voorzitters hebben de wil en inzet getoond om meer gezamenlijkheid te betrachten.

Het jaar van veranderingen

2022 wordt een jaar van aanzet tot veranderingen in de branche. De Koepel voor Rijopleiding en Verkeersveiligheid (KRV) zal steeds meer gestalte krijgen. Inmiddels is er een pilot collegiale toetsing gestart. Hobbels zullen genomen worden en discussie zal er zijn, maar de wil om met elkaar op te trekken is er, en dat is het belangrijkste. Het begin van veranderingen dus. Veranderingen die nodig zijn om de rijschoolbranche professioneler en hoogwaardiger te maken. Deze uitdaging is nodig om actief en betrokken te blijven.

Verandering gaat per definitie gepaard met weerstand. Begrijpelijke weerstand. Niet alle verandering is altijd de beste verandering. Tegelijkertijd is verandering onlosmakelijk met de tijd verbonden. Je kunt het met weerstand aangaan en het dus eigenlijk niet accepteren. Of je kunt het accepteren, er invloed op proberen uit te oefenen en de voor jou positieve elementen eruit te halen.

Wij wensen iedereen in de rijschoolwereld allereerst gezondheid en geluk toe voor 2022. Daarnaast hopen we dat je open durft te staan voor verandering en er het beste voor jezelf uit kan halen.

Namens RST, Robby Westra en Sandor Goes”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen: ,

Auteur: De redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.