Nutheorie wint rechtszaak op ‘gelijkheidsbeginsel’ van het CBR

Hamer, rechtbank, rechtszaak

De rechter in Den Haag heeft besloten dat het CBR een strafmaatregel tegen Nutheorie moet intrekken. De theorie-opleider stapte naar de rechter omdat het van het CBR een sanctie opgelegd kreeg wegens het publiceren van interviews die opgenomen zijn op het terrein van het CBR. Het examencentrum is tevens veroordeeld tot het betalen van de volledige kosten van dit geding.

De rijschool plaatste de interviews op haar website ter promotie van haar theoriecursussen. De rechter oordeelde, ondanks het overtreden van een overeenkomst over de geldende gedragsregels van het CBR, in het voordeel van Nutheorie. Het opleggen van de maatregel zou in strijd zijn met het gelijkheidsbeginsel, dat bepaalt dat iedereen een gelijke behandeling moeten krijgen.

Sanctie CBR

De sanctie van het CBR hield in dat als de opleider de video’s niet van de website zou verwijderen, zij gedurende 48 uur geen toegang zou hebben tot TOP. Hierdoor zou het geen nieuwe cursisten kunnen aanmelden voor het theorie-examen. Indien het daarna nog steeds niet verwijderd zou worden, kon Nutheorie verdere maatregelen verwachten. Hierop stapte Nutheorie naar de rechter.

De rechter ging mee in het argument van de opleider dat zij ongelijk behandeld worden, omdat het onweerlegbaar is dat andere partijen ook ongestraft filmpjes en foto’s konden maken op het terrein van het CBR.

‘Rijschool pesten’

De advocaat van Nutheorie gaf aan dat het CBR het vaker op de opleider gemunt heeft en dat Nutheorie kan bewijzen dat er op meer vlakken sprake is van willekeur. Volgens de advocaat is het in deze kwestie ‘een geval van rijschool pesten.’

Het CBR heeft tijdens het kort geding niet aannemelijk kunnen maken dat ze eerder hebben gehandhaafd voor het maken van beeldopnames door andere rijscholen. Het examenbureau beargumenteerde dat het de mankracht niet heeft om actief op internet te zoeken naar dergelijke overtredingen, maar weersprak niet het feit dat ze notificaties ontvangen van rijscholen die het CBR taggen in beeldmateriaal dat is geschoten op examenlocaties. Volgens de rechter heeft het CBR in vergelijkbare gevallen niet opgetreden en door alleen te handhaven bij Nutheorie schendt het CBR het gelijkheidsbeginsel.

Reactie Nutheorie

De directeur van Nutheorie, Jimmy Hagenaar, heeft Rijschoolpro een officiële reactie gegeven. “Allereerst vinden wij het treurig dat we een gang naar de rechter niet konden vermijden met het CBR. Er zijn veel meer signalen van willekeur bij ons en andere rijscholen die het CBR, als monopolist moet willen voorkomen. Een rechtszaak verliezen als overheidsinstelling op het gelijkheidsbeginsel kan als CBR zijnde natuurlijk niet. We zijn contractspartijen die elkaar nodig hebben en we proberen al jarenlang in te zetten op gezonde samenwerking. We willen hiermee het CBR aanmoedigen een duidelijk beleid te hanteren dat voor iedereen geldt, zodat partijen niet anders behandeld worden.”

Het CBR mag om deze reden de strafmaatregel en eventuele nadere maatregelen niet ten uitvoering brengen en is tevens veroordeeld tot het betalen van de volledige kosten van dit geding.

Auteur: De redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nutheorie wint rechtszaak op ‘gelijkheidsbeginsel’ van het CBR | RijschoolPro

Nutheorie wint rechtszaak op ‘gelijkheidsbeginsel’ van het CBR

Hamer, rechtbank, rechtszaak

De rechter in Den Haag heeft besloten dat het CBR een strafmaatregel tegen Nutheorie moet intrekken. De theorie-opleider stapte naar de rechter omdat het van het CBR een sanctie opgelegd kreeg wegens het publiceren van interviews die opgenomen zijn op het terrein van het CBR. Het examencentrum is tevens veroordeeld tot het betalen van de volledige kosten van dit geding.

De rijschool plaatste de interviews op haar website ter promotie van haar theoriecursussen. De rechter oordeelde, ondanks het overtreden van een overeenkomst over de geldende gedragsregels van het CBR, in het voordeel van Nutheorie. Het opleggen van de maatregel zou in strijd zijn met het gelijkheidsbeginsel, dat bepaalt dat iedereen een gelijke behandeling moeten krijgen.

Sanctie CBR

De sanctie van het CBR hield in dat als de opleider de video’s niet van de website zou verwijderen, zij gedurende 48 uur geen toegang zou hebben tot TOP. Hierdoor zou het geen nieuwe cursisten kunnen aanmelden voor het theorie-examen. Indien het daarna nog steeds niet verwijderd zou worden, kon Nutheorie verdere maatregelen verwachten. Hierop stapte Nutheorie naar de rechter.

De rechter ging mee in het argument van de opleider dat zij ongelijk behandeld worden, omdat het onweerlegbaar is dat andere partijen ook ongestraft filmpjes en foto’s konden maken op het terrein van het CBR.

‘Rijschool pesten’

De advocaat van Nutheorie gaf aan dat het CBR het vaker op de opleider gemunt heeft en dat Nutheorie kan bewijzen dat er op meer vlakken sprake is van willekeur. Volgens de advocaat is het in deze kwestie ‘een geval van rijschool pesten.’

Het CBR heeft tijdens het kort geding niet aannemelijk kunnen maken dat ze eerder hebben gehandhaafd voor het maken van beeldopnames door andere rijscholen. Het examenbureau beargumenteerde dat het de mankracht niet heeft om actief op internet te zoeken naar dergelijke overtredingen, maar weersprak niet het feit dat ze notificaties ontvangen van rijscholen die het CBR taggen in beeldmateriaal dat is geschoten op examenlocaties. Volgens de rechter heeft het CBR in vergelijkbare gevallen niet opgetreden en door alleen te handhaven bij Nutheorie schendt het CBR het gelijkheidsbeginsel.

Reactie Nutheorie

De directeur van Nutheorie, Jimmy Hagenaar, heeft Rijschoolpro een officiële reactie gegeven. “Allereerst vinden wij het treurig dat we een gang naar de rechter niet konden vermijden met het CBR. Er zijn veel meer signalen van willekeur bij ons en andere rijscholen die het CBR, als monopolist moet willen voorkomen. Een rechtszaak verliezen als overheidsinstelling op het gelijkheidsbeginsel kan als CBR zijnde natuurlijk niet. We zijn contractspartijen die elkaar nodig hebben en we proberen al jarenlang in te zetten op gezonde samenwerking. We willen hiermee het CBR aanmoedigen een duidelijk beleid te hanteren dat voor iedereen geldt, zodat partijen niet anders behandeld worden.”

Het CBR mag om deze reden de strafmaatregel en eventuele nadere maatregelen niet ten uitvoering brengen en is tevens veroordeeld tot het betalen van de volledige kosten van dit geding.

Auteur: De redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.