Het digitale rijbewijs komt eraan

De RDW is verantwoordelijk voor het rijbewijsregister en voor het afgeven van rijbewijzen. Vandaag de dag gaat het nog om een fysiek, plastic pasje. Wanneer wordt dat digitaal? “Dankzij de recente lancering van een internationale ISO -standaard zou het nu wel heel snel kunnen,” aldus Servi Beckers van de RDW> 

Voor een digitaal rijbewijs is een standaard met een breed draagvlak nodig. De MDL-standaard van ISO (waarbij MDL de afkorting is voor Mobile Driver’s Licence) is tot stand gekomen in een privaat-publieke samenwerking. Naast de overheden van bijvoorbeeld de VS, Groot-Brittannië, Finland, Japan en Nederland waren er ook grote technologiebedrijven betrokken, zoals Google, Samsung en Apple.

“Die wereldwijde standaard is echt goed nieuws,” aldus Servi Beckers. Hij is niet alleen hoofd Strategie en Omgeving bij de RDW, maar daarnaast ook voorzitter van EReg (Association of European Vehicle and Driver Registration Authorities). Die Europese vereniging van registratiehouders is regelmatig in gesprek met de Europese Commissie over wat er precies nodig is om tot een veilig en gebruiksvriendelijk digitaal rijbewijs te komen.
“De ISO-standaard maakt de weg vrij voor een veilig gebruik van digitale rijbewijzen,” vervolgt hij. “Technisch is het ook al mogelijk om een rijbewijsapp op mobiele telefoons te laten draaien. Het is nu alleen nog wachten op goedkeuring van Brussel. Normaal is dat een traject dat tot wel vijf jaar kan duren. Maar in dit geval zou het wel eens veel sneller kunnen gaan, omdat de evaluatie van de Rijbewijsrichtlijn al loopt én omdat de standaard er al is.”

“Dus het zou zomaar kunnen – mits er wetgeving is – dat we over een jaar of twee al digitale rijbewijzen op onze mobiele telefoons hebben. En dat heeft echt veel voordelen. Want wie heeft er tegenwoordig geen mobiele telefoon bij zich? Daarbij is het rijbewijs straks altijd up-to-date. Veranderingen kunnen direct doorgevoerd worden. Wie weet kunnen mensen die geslaagd zijn voor hun rijexamen straks binnen vijf minuten hun rijbewijs op hun telefoon downloaden.”

“Het digitale rijbewijs is voor zowel burgers als handhavers een vooruitgang. Als deze wereldwijde standaard er eenmaal is, zijn rijbewijzen van buitenlandse bezoekers makkelijker te controleren. En voor landen waarin het rijbewijs ook een geldig identiteitsbewijs is, kan de app zo worden ingesteld dat het alleen de op dát moment belangrijke informatie prijsgeeft, zoals je leeftijd. Wil een jonge volwassene in Amerika alcohol kopen? Dan kan de app aan de winkelier tonen dat de bezitter van dat legitimatiebewijs inderdaad ouder is dan 21, zonder daarbij andere persoonsgegevens vrij te geven. Voor veel Europese landen is die optie wat minder interessant omdat het rijbewijs geen formeel ID is, maar in de VS is dat wel een toepassing waar ze echt om zitten te springen. In Nederland is het rijbewijs wél een ID, dus kunnen we in ons land zoiets als een leeftijdscheck ook aanbieden.”

Grote kans ook dat Amerika als eerste land het digitale rijbewijs volgens de wereldwijde ISO-standaard gaat invoeren. Apple heeft in september aangekondigd dat er met meerdere staten al vergevorderde samenwerkingen zijn voor de invoering. Bezitters van een iPhone kunnen daar straks hun digitale rijbewijs in hun Wallet (een soort van digitale portemonnee) plaatsen.

(Bron: RDWijzer, nummer 2, 2022)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.