Column

RST: ‘Geef het onderzoek collegiaal advies een kans’

Veel rijscholen reageerden negatief op de proef voor het collegiaal advies. In de maandelijkse column vraagt het Rijschoolsamenwerkingsteam (RST) rijscholen open te staan voor het onderzoek. “Waarom laten we die pilot niet gewoon zijn werk doen en wachten we even af wat de onderzoeksresultaten zijn.”

“De pilot voor het collegiaal advies gaat binnenkort van start. Werd dit bericht door collega’s uit het land met open armen ontvangen? De geluiden waren niet zo positief, zo viel met gevoel voor understatement te constateren. Sterker, er was behoorlijk wat aversie tegen deze pilot.

De vraag speelt op: waarom de negatieve geluiden? De eerste gedachte kan zijn dat het uitvoeren van een collegiaal advies in de praktijk extra kosten met zich meebrengt. Mogelijk is er ook huiver voor stagnatie in de rijopleiding. Ergens zijn deze redenaties begrijpelijk. Want sommige zaken zijn nu eenmaal niet wenselijk. In de tijd dat de tussentijdse toets tot leven werd gewekt, was er ook weerstand vanwege het kostenplaatje. Maar zie, inmiddels zijn er geluiden om de tussentijdse toets verplicht te stellen. En dus kan het zo zijn dat weerstand er ook om andere redenen is.

Veranderingen

Zolang ik werkzaam ben in de rijschoolwereld is er sprake van afkeer en weerstand als het gaat om eventuele aanpassingen. Zoals RST al eerder meldde, niet elke verandering is een verbetering. Maar de weerstand die geboden wordt tegen aanpassingen, die als doel hebben de branche mogelijk te verbeteren en professioneler te maken, blijft opvallend. Komt het omdat mensen gewoontedieren zijn en elke mogelijke verandering zien als een aanval op hun functioneren? Als wij van onze leerlingen verwachten dat zij met veranderingen tijdens hun rijopleiding kunnen omgaan, moeten wij veranderingen dan zelf ook niet open tegemoet treden?

Wachten op onderzoeksresultaten

Kortom. Waarom laten we die pilot niet gewoon zijn werk doen en wachten we even af wat de onderzoeksresultaten zijn. Dan bestaat er de mogelijkheid om die resultaten onder de loep te houden en dat stelt ons in staat om de juiste keuze te maken. Niet op voorhand weerstand bieden als het onderzoek nog niet is begonnen. Geef het een kans. Ook RST ziet diverse haken en ogen aan het collegiaal advies. De toegevoegde waarde ervan voor het uiteindelijke doel van de kwaliteitsslag in de branche is ons inziens vrij beperkt. Het verplicht stellen van een tussentijdse toets zou hieraan eenvoudiger en minstens net zo goed, maar waarschijnlijk beter kunnen bijdragen. Dus mocht er uiteindelijk een niet zo positief resultaat uit het onderzoek komen, kunnen we nog altijd andere wegen bewandelen.

Hou het veilig en graag tot de volgende column.”

Rob Westra (voorzitter RST)
Sander Goes (secretaris RST)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.