Gratis rijbewijs bij Gelderse gemeentes na deelname Alcohol Cursus

Bron: Pexels

In Gelderland worden in de Gemeentes Maasdriel en Zaltbommel de Alcohol Verkeer Cursus aangeboden. De gemeente wil jongeren hiermee bewust maken van de gevaren van alcoholgebruik in het verkeer. De cursus is bedoeld voor jongeren tussen de 16 en 24 jaar die bezig zijn met het halen van het rijbewijs. Wie deelneemt, kan gratis het rijbewijs ophalen bij de gemeente.

Om ongelukken onder jongeren te voorkomen werken de gemeentes Maasdriel en Zaltbommel samen met IrisZorg, instelling voor verslavingszorg en maatschappelijke opvang. De Verkeer Alcohol Cursus moet jongeren bewust maken van de gevaren van rijden onder invloed.

Volgens gemeente Maasdriel wordt de cursus aangeboden, ‘omdat jonge bestuurders onvertegenwoordigd zijn in de groep slachtoffers en bestuurders die betrokken zijn bij deze alcoholongevallen. Jongeren onder de 18 jaar in de Bommelerwaard hebben bovendien gemiddeld vaker recent alcohol gedronken en/of binge gedronken (zwaar drinken, meer dan 4-6 glazen) dan de jongeren in de rest van de regio Gelderland-Zuid en in Nederland.’

Online cursus

De cursus vindt online plaats en duurt anderhalf uur. Per keer kunnen maximaal 25 jongeren deelnemen. Tijdens de cursus komen diverse onderwerpen aan bod, zoals verkeersveiligheid, alcoholgebruik en risico’s van alcohol- en drugsgebruik in het verkeer. Om er zeker van te zijn dat jongeren actief deelnemen, hebben ze een computer met microfoon en camera nodig. Alleen dan krijgen ze een certificaat uitgereikt.

Jongeren kunnen nadat ze geslaagd zijn voor het examen gratis hun rijbewijs afhalen bij de gemeente. Hiermee besparen ze de afhaalkosten van 41,60 euro. Dit geldt tot 31 december 2022. De cursussen vinden één keer per maand plaats, met uitzondering van juli en augustus.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.