ambulance, ongeval

Meer strafpunten aan jonge bestuurders

ambulance, ongeval

Sinds 2018 zijn er meer strafpunten aan beginnende bestuurders genoteerd. Volgens het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kan die stijging door verschillende redenen worden veroorzaakt, bijvoorbeeld door (administratieve) verbeteringen die zijn doorgevoerd bij politie en OM na een evaluatie in 2018.

Het Beginnersrijbewijs werd op 30 maart 2002 ingevoerd en ‘viert’ dus een 20-jarig jubileum. De gedachte achter het Beginnersrijbewijs is dat de beginnende bestuurder minder snel verkeersdelicten zal plegen, aangezien na twee overtredingen het rijbewijs wordt ingevorderd. In 2018 werd de regeling al eens geëvalueerd, waaruit bleek dat het doel niet behaald werd.

Afgelopen vier jaar

Uit recente cijfers blijkt dat sinds 2018 meer strafpunten aan beginnende bestuurders zijn genoteerd. “Daarvoor is niet één specifieke reden aan te wijzen. Zo zijn er 25% meer staandehoudingen verricht door de politie, de administratie is dus verbeterd en corona zorgde voor legere wegen en dus opvallende overtreders”, aldus een woordvoerder van het Ministerie van IenW.

Het meest recente SWOV-onderzoek is gepubliceerd eind 2021 en ging over de ongevallen in 2020. Hieruit bleek dat een jonge autobestuurder (tussen 20 en 30 jaar) betrokken was bij 24% van de geregistreerde verkeersdoden bij ongevallen met een personenauto.

Maatregelen

Het ministerie is momenteel met verschillende maatregelen en projecten bezig om ongevallen bij beginnende bestuurders te voorkomen:

Geschiedenis puntenrijbewijs

Het Beginnersrijbewijs is sinds 30 maart 2002 een nieuw type rijbewijs voor beginnende bestuurders. Iemand is een beginnende bestuurder tijdens de eerste vijf jaren na de datum waarop aan hem of haar voor de eerste maal het rijbewijs is afgegeven. Voor 16- en 17-jarigen is deze termijn zeven jaar na verkrijging van een rijbewijs (van de bromfietscategorie AM).

Het rijbewijs bevat twee beginnerspunten. Wanneer de beginnende bestuurder binnen de eerste vijf jaar een met name genoemd verkeersdelict pleegt, raakt hij of zij een punt kwijt. Als men twee punten kwijt is, wordt automatisch het rijbewijs ingevorderd. De bestuurder in kwestie krijgt het rijbewijs niet terug voordat hij of zij een theorie- en praktijkproef succesvol aflegt, die vergelijkbaar is met het gewone rijexamen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.