Langzamer rijden op Utrechtse wegen

De Provincie Utrecht wil dat de maximumsnelheid op provinciale wegen wordt verlaagd ten behoeve van de verkeersveiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid voor mensen en dieren. Binnen twintig jaar moet twintig procent van de wegen een snelheidsverlaging naar 60 km/per uur doorvoeren. Op alle parallelwegen geldt dan een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur.

In het coalitieakkoord ‘nieuwe energie voor Utrecht’ werden de plannen al opgenomen voor snelheidsverlaging op een aantal provinciale wegen. De afgelopen twee jaar is het volledige wegennetwerk in de provincie tegen het licht gehouden. Daarbij is gekeken waar snelheidsverlaging mogelijk is. Gemeenten, veel belangenorganisaties, hulpdiensten en aanwonenden hebben inspraak gehad.

Gedeputeerde Arne Schaddelee (ChristenUnie): “We zetten hiermee een grote stap in de goede richting: een gezondere leefomgeving voor iedereen die in de buurt van onze provinciale wegen is of woont.” De werkzaamheden worden samen met groot onderhoud uitgevoerd. Zo worden kosten bespaard, wordt de overlast beperkt voor gebruikers en omwonenden en kan er veilig gewerkt worden. De eerste wegen die worden aangepakt in 2023 zijn de N224, vanaf Zeist tot de N227; de N225, vanaf Rhenen tot Gelderland en de N415, van de N221 tot Hilversum.

60 km/u

Bedoeling is dat ook alle oversteken waar geen stoplichten of zebrapaden zijn veiliger gemaakt worden met een snelheidsverlaging naar 60 km/u of een andere passende maatregel. In totaal gaat het om 86 van deze oversteken, er wordt gestart met de 19 meest onveilige oversteken.

Het bestuur van de Provincie Utrecht heeft al ingestemd met de plannen. De Provinciale Staten oordelen op 29 juni oordelen over het plan, genaamd ‘Netwerkperspectief provinciale wegen 2040’. Het provinciebestuur verwacht dat bij goedkeuring het aanpassen van de wegen in 2040 klaar zal zijn. Zie hier een kaart met de wegen die op de schop gaan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Langzamer rijden op Utrechtse wegen | RijschoolPro

Langzamer rijden op Utrechtse wegen

De Provincie Utrecht wil dat de maximumsnelheid op provinciale wegen wordt verlaagd ten behoeve van de verkeersveiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid voor mensen en dieren. Binnen twintig jaar moet twintig procent van de wegen een snelheidsverlaging naar 60 km/per uur doorvoeren. Op alle parallelwegen geldt dan een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur.

In het coalitieakkoord ‘nieuwe energie voor Utrecht’ werden de plannen al opgenomen voor snelheidsverlaging op een aantal provinciale wegen. De afgelopen twee jaar is het volledige wegennetwerk in de provincie tegen het licht gehouden. Daarbij is gekeken waar snelheidsverlaging mogelijk is. Gemeenten, veel belangenorganisaties, hulpdiensten en aanwonenden hebben inspraak gehad.

Gedeputeerde Arne Schaddelee (ChristenUnie): “We zetten hiermee een grote stap in de goede richting: een gezondere leefomgeving voor iedereen die in de buurt van onze provinciale wegen is of woont.” De werkzaamheden worden samen met groot onderhoud uitgevoerd. Zo worden kosten bespaard, wordt de overlast beperkt voor gebruikers en omwonenden en kan er veilig gewerkt worden. De eerste wegen die worden aangepakt in 2023 zijn de N224, vanaf Zeist tot de N227; de N225, vanaf Rhenen tot Gelderland en de N415, van de N221 tot Hilversum.

60 km/u

Bedoeling is dat ook alle oversteken waar geen stoplichten of zebrapaden zijn veiliger gemaakt worden met een snelheidsverlaging naar 60 km/u of een andere passende maatregel. In totaal gaat het om 86 van deze oversteken, er wordt gestart met de 19 meest onveilige oversteken.

Het bestuur van de Provincie Utrecht heeft al ingestemd met de plannen. De Provinciale Staten oordelen op 29 juni oordelen over het plan, genaamd ‘Netwerkperspectief provinciale wegen 2040’. Het provinciebestuur verwacht dat bij goedkeuring het aanpassen van de wegen in 2040 klaar zal zijn. Zie hier een kaart met de wegen die op de schop gaan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.