
Start-up voorziet lesvoertuigen van dashcam voor efficiënt wegbeheer
Van de negentien innovaties die eerder dit jaar geselecteerd zijn voor Mobility Lab 2022, heeft de eerste startup een partner gevonden om de pilot mee in de praktijk te brengen. In drie lesvoertuigen van Verkeersschool Koos van der Bilt komen dashcams te hangen, die voor de startup Real-Time Road Inspection beelden van de weg opnemen. Dit levert relevante informatie op voor aannemers, wegbeheerders en weginspecteurs. “Als je toch onderweg moet zijn, leg die beelden dan ook vast.”
Mobility Lab koppelde Real-Time Road Inspection uit Breukelen aan Verkeersschool Koos van der Bilt uit Rotterdam. Een personenauto, een bestelbus en een vrachtwagen van de verkeersschool worden voorzien van een dashcam, die actuele beelden van de weg en de openbare ruimte registreert en uploadt naar het online platform van Real-Time Road Inspection.
Waardevol materiaal voor wegbeheerders, denkt directeur Jan Kroon. “Beelden die je op Google Streetview kunt vinden, zijn vaak gedateerd. Door partijen die veel onderweg zijn, zoals pakketbezorgers of rijscholen, continu de staat van de weg te laten opnemen, hebben wegbeheerders altijd een actueel beeld. Dit bevordert de wegkwaliteit en efficiëntie van het onderhoud, zonder inzet van extra weginspecteurs.”
Inspectie vanachter het bureau
“Beeldenmakers kunnen de actualiteit van het platform enerzijds versterken”, vervolgt Kroon. “En anderzijds van hun noodzakelijke ritten een extra nuttige bezigheid maken, omdat men zonder extra werk of energie beelden toevoegt aan het platform. Als je toch onderweg moet zijn, leg die beelden dan ook vast. Hoe meer partijen er meedoen, hoe sterker en actueler het platform wordt. Beheerders van de openbare ruimte kunnen vanachter het bureau een eenvoudige inspectie uitvoeren, werkvoorbereiders kunnen een locatie op afstand bekijken en ook een eenvoudige controle kan via het beeldscherm.”

Directeur Jacco van der Bilt van Verkeersschool Koos van der Bilt draagt graag zijn steentje bij aan de pilot: “Wij leveren diensten die de veiligheid en de vrijheid van het verkeer verhogen voor alle weggebruikers. Niet alleen voor onze leerlingen, maar ook voor de medewerkers, leveranciers en andere belanghebbenden. We zijn dan ook blij dat we een bijdrage kunnen leveren aan dit mooie initiatief.”
Zesde editie Mobility Lab
Dit jaar beleefde startup-programma Mobility Lab de zesde editie. Het is oorspronkelijk een initiatief van De Verkeersonderneming dat zich in de afgelopen jaren focuste op een betere bereikbaarheid van de Rotterdamse regio. Naast de gemeente Rotterdam zijn ook SmartwayZ.NL, het innovatieve mobiliteitsprogramma van Zuid-Nederland, en de provincie Limburg aangesloten als partner. Dit jaar is ook de provincie Utrecht toegetreden als partner. Mobility Lab heeft als doel om met innovatieve startups de mobiliteit te verbeteren en te verduurzamen.
Lees ook:
- 19 creatieve innovaties geselecteerd voor zesde editie Mobility Lab
- Data uit straatsensoren helpt Den Bosch met mobiliteitsbeleid
U las zojuist één van de gratis premium artikelen.
Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.
Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.
Bent u al abonnee?