automonteur, garage, werkplaats

Bovag-garantie bij reparatie lesauto anders dan particulier

FOTO ANP niet meer gebruiken!

Bovag-garages staan bekend om de Bovag-garantie. Zij moeten klachten van klanten oplossen volgens de geldende Bovag-voorwaarden, bijvoorbeeld als het gaat om garantie op een reparatie. Is dat niet het geval, dan dwingt Bovag de garage hiertoe. Rijscholen, Bovag-leden incluis, kunnen echter geen aanspraak maken op deze Bovag-bemiddeling of de Geschillencommissie.

“Die service is ingesteld om consumenten te beschermen”, legt Arnold Koopmans, hoofd Juridische Zaken bij Bovag, uit. “Bedrijven moeten zich in het uiterste geval meteen wenden tot de civiele rechter.”

Rijschool

Dat betekent dat wanneer een rijschool een klacht heeft over de garantieafhandeling van een garage, bijvoorbeeld als een probleem na talloze kostbare reparaties nog steeds niet is verholpen, hij geen beroep kan doen op de Bovag voor een bindende uitspraak. Tenzij hij de auto privé heeft gekocht, maar dat is met een lesauto vaak niet het geval.

Wel kan een Bovag-rijschool juridisch advies inwinnen bij de brancheorganisatie, ook als hij een conflict heeft met een ander Bovag-lid. Bovag bemiddelt niet rechtstreeks tussen 2 leden. Evenmin tussen zakelijke klanten en Bovag-bedrijven. Wel vergoedt een rechstbijstandverzekering de kosten van een gang naar de civiele rechter.

Rijschoolhouder

Er is een aantal zaken die je als rijschoolhouder kunt doen om een eventueel conflict met een garagehouder te voorkomen. “Het is belangrijk om altijd duidelijk af te spreken wat er gerepareerd wordt en tegen welke prijs”, adviseert Koopmans.

“Stel het probleem is dat het lampje ‘motormanagement’ brandt en de monteur vermoedt dat het gaat om een defecte sensor. Het maakt dan een groot verschil of er afgesproken wordt dat de sensor wordt vervangen of dat het probleem van de storing wordt opgelost. Want blijkt de sensor achteraf niet de oorzaak te zijn geweest van de storing, dan is de garagehouder alleen in het tweede geval gedwongen om voor eigen rekening verder te zoeken.”

Reparatie

Het beste is de reparatie-opdracht en de bijbehorende afspraken schriftelijk vast te leggen. In de praktijk gebeurt een reparatie-opdracht echter telefonisch, het kost immers meer tijd alles per email te regelen. “Maar bij grote reparaties, is dat zeker aan te bevelen”, vindt Koopmans. “Dan heb je achteraf daarover geen discussie.”

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Bart Pals

16 reacties op “Bovag-garantie bij reparatie lesauto anders dan particulier”

Wim van Dijk|27.10.11|13:34

Hieruit blijkt dat het lidmaatschap van de BOVAG wordt overschaduwd door belangenverstrengeling, natuurlijk is een rijschool geen prive persoon maar dat zou voor de garage en dus de geschillen commissie van de BOVAG niet uit moeten maken.

Dat de BOVAG niet optreed in dit soort gevallen zegt veel over de waarde van je lidmaatschap

Ben|27.10.11|21:40

Tja,… voor mij ook geen nieuws. De BOVAG heb ik mijn buik van vol. Het is al lang niet meer wat het vroeger was.

marcel|27.10.11|21:44

dit komt me bekend voor ik was bovag lid maar vanaf 1-1-2012 niet meer omdat ze mij
in de kou laten staan , mijn droom auto merk werdt een nachtmerrie
Ik heb 2 x een lexus is220 d gekocht bij van dorst in breda die samen in de 4 jaar dat ik ze heb gehad zeker een half jaar kapot zijn geweest 4 x de koppakking en 2 keer een nieuwe motor
en nog steeds niet goed toen heb ik maar 13000 euro verlies genomen en bijna failliet geweest
maar hulp bij BOVAG ho maar dus het verhaal klopt bij u

nic|28.10.11|12:37

Belangenverstrengeling zeker! Zo zie je maar weer dat BOVAG zich bij de garage branche moet houden en niet moeten pretenderen ook maar iets zinnigs voor instructeurs te doen.
Overigens wel raar dat hoe negatief BOVAG voor de instructeurs uit de bus komt en het aantal leden ook niet overweldigend te noemen is, ze nog steeds al een van de leidende gesprekspartners voor instructeurs beslissingen mogen nemen.

Frank2|28.10.11|14:35

Ik heb net wat artikelen terug gezocht waarin het woord BOVAG wordt genoemd. Valt het mij nu als enige op dat er zelden of nooit iets positiefs valt te melden over Bovagrijscholen? (de organisatie – niet de rijscholen!)

Gerard|28.10.11|15:07

@Frank: Nou, het is toch fijn dat een branchevereniging hiertegen optreedt: http://www.verkeerspro.nl/rijschool/2011/07/11/bovag-protesteert-in-den-haag-tegen-startersregeling-ww/

nic|28.10.11|18:28

@gerard een branche vereniging gaat voor het belang van de branche en als ze 2 belangen behartigen is er 1 de dupe en raar genoeg als altijd zijn het de Rijschoolhouders/ instructeurs die altijd en overal aan het kortste eind trekken
BOVAG wil veel doet bitter weinig voor de rijschoolbranche Nu de melkkoe uitgeput raakt (lees leden teruglopen) start er weer een nieuw offensief voor leden werving,UWV terug fluiten terwijl ze er eerst achterstonden.BOVAG waait gewoon met de gunstigste wind mee

Johan|28.10.11|21:53

Ik vind het een beetje een “lulverhaal” van de bovag. Als je een probleem met je auto hebt hoort dit gewoon te worden opgelost, en als achteraf blijkt dat een bepaalde reparatie niet nodig was geweest, dan moet het autobedrijf het tegendeel maar bewijzen. Of je nu particulier of bedrijfsmatig rijdt doet er dan niet toe !! Dus Bovag : Voor” iedereen” opkomen die bij een Bovag aangesloten bedrijf een dienst laat verrichten, en niet alleen voor particulieren.

Frank2|28.10.11|22:25

@Gerard: bedoel je dit artikel? Dat als ze een keer wat doen het ook nog verkeerd doen? Vond dat ook niet echt een sterk artikel!
“Wij hebben gevraagd de regeling aan te passen. Dat is gedaan, maar helaas de verkeerde kant op. Een oude regeling is administratief aangepast. Het is nu nog eenvoudiger een bedrijf te starten. Wij zijn hier absoluut niet blij mee. In feite leid je mensen op om weer terug de WW in te gaan’, aldus Frans “mosterd na de maaltijd” Bastiaansen in de Bovagkrant.

marcel|28.10.11|23:12

dank jullie vorige maand op de regio bijeenkomst kreeg ik totaal geen steun van niemand .
en bij van dorst en louman doen ze ook niets dus na 3 x lexus en een hoop geld minder
lijkt het dat de bovag niet zonder louman kan voor de jaar bijeenkomste dus komt het hun alle twee goed uit jammer ze zouden iemand van een onpartijdige partij het uitmoeten laten zoeken en dat bindend moeten houden .groetjes marcel vermeulen

John|29.10.11|20:08

De oplossing is gemakkelijk natuurlijk: Of je zegt als rijschool je Bovag lidmaatschap op òf je laat je lesauto niet door een Bovag garage repareren. Verschillende testen van o.a. Kassa laten zien dat een Bovag garage niets beter is dan een garage die niet bij de Bovag is aangesloten.

marcel|06.11.11|11:38

ik heb mijn lid maatschap opgezegt
en nooit meer naar lexus van dorst in breda

Frank2|06.11.11|23:11

Ik moet steeds zo lachen om dat bovag-garantiefonds. Ik hoor het mezelf al tegen mijn nieuwe leerlingen vertellen :”…en als ik dan failliet ga, dan kan je misschien via de bovag gratis een handvol andere lessen krijgen. Dan moet je even hier, hier en hier tekenen….” Yeah, right… Hoe louche wil je over komen? Oh ja, beste leerling, natuurlijk wel even het hele bedrag vooruit betalen hoor! Of is de garante dat de bovag een keer failliet gaat?

nic|07.11.11|00:57

Helaas wordt BOVAG een soort merknaam. Met BOVAG haal je kwaliteit in huis? Een rijschool die lid is van de BOVAG heeft kwaliteits instructeurs? BOVAG garages hebben kwaliteits monteurs? Welk onderzoek is hiernaar gedaan? Waar kan ik de onderbouwing van de BOVAG kwaliteit lezen en afmeten aan een niet BOVAG lid? BOVAG pretendeert kwaliteit te leveren en mensen krijgen dat dan niet dan zegt dat genoeg over een kwaliteits keurmerdenk ik.

John|08.11.11|08:08

BOVAG is een soort keurmerk. Volgens het Keurmerkinstituut zijn er meer dan 100 keurmerken buiten de keurmerken voor de voedingsmiddelenbranche. Doordat er zo veel keurmerken zijn verliezen deze keurmerken hun geloofwaardigheid. Daarnaast zijn er geen wettelijke regels voor keurmerken. Iedereen mag een keurmerk starten en daar de eigen eisen aan stellen. Er rijden hiet ook rijscholen rond die zich “5 sterren rijschool” en “de beste rijschool van Nederland” noemen. Dat staat dan op alle auto’s

henk van hoorn|12.01.12|20:02

ik ben net voor mijzelf begonnen en schrik nu een beetje van het onderwerp over BOVAG. Ik ben ook een aangesloten rijschool en wil betrouwbaaarheid uitstralen naar mijn leerlingen maar als ze dit allemaal lezen is dat mooi een wasse neus.
Tot op heden heb ik nog geen negatieve dingen mee gemaakt met BOVAG, dus kan niet oordelen. Wel had ik een probleem met een BOVAG garage,
de garage waar ik mijn auto kocht gaf niet thuis bij een groot defect terwijl ik nog niet eens begonnen was met lessen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.