Wel degelijk misstanden in Almeerse taxiwereld: “Ze zijn zo brutaal als een hond”

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken gaf onlangs aan geen aanleiding te zien om het taxivervoer in Almere onder de loep te nemen. Hiervoor pleitte de PVV vanwege het verhaal dat diverse taxi’s uit Amsterdam naar Almere zouden zijn getrokken. Zij zouden het werk voor de Almeerse centrales onmogelijk maken.

Verkeerspro.nl zocht contact met twee taxicentrales. “Van donderdagavond tot en met zaterdagavond stikt het van de vrije rijders hier,” geeft een woordvoerder van een Almeerse taxicentrale aan. “Ze ontnemen ons gewoon het brood, zo simpel is het.”

“We zitten hier met zeven à acht centrales en wij gaan gewoon op een goede manier met elkaar om.” De, veelal uit de Amsterdamse taxiwereld, afkomstige ‘vrije’ taxi’s kijken echter nergens naar. “Ze zijn zo brutaal als een hond, je moet opletten dat je geen klappen voor je kop krijgt. Het is gewoon enorm hinderlijk voor ons.”

Volgens de taxibaas zijn de problemen ontstaan door het feit dat TCA niet langer het Schiphol-vervoer mag doen. “Hun taxi’s zijn hierdoor weer de stad in gegaan, waardoor de andere taxi’s zijn gaan zoeken. Zij gaan naar Zaandam, Purmerend of Almere.”

Een doorn in het oog voor de taxicentrale. “Onze omzet is teruggelopen met minimaal 20%. We hebben het probleem wel voorgelegd aan de politie, maar die hebben ook overal maling aan.”

Collega Willem Stegink van ETC Almere stapte enkele jaren geleden al uit het vrije vervoer en is met zijn bedrijf met name actief binnen het contractvervoer. “Een keuze die wij hebben gemaakt op basis van de problemen zoals geschetst. Wij merken er nu gelukkig niets van, maar collega’s ondervinden er wel veel hinder van.”

Chauffeurs van Stegink kampten enkele jaren geleden al wel met de problemen, die nu meer en meer de kop opsteken. “De klant bepaalt welke taxi hij kiest. Wij hebben het meegemaakt dat een klant voor onze taxi koos, maar voor dat hij überhaupt in de auto zat, werd hij er alweer uitgetrokken door een vrije rijder met een oude Mercedes.”

ETC Almere, dat dit jaar 30 jaar bestaat, rijdt in de weekenden niet meer in het centrum of ze moeten er concreet voor gebeld worden. “Maar in de weekenden staat het wel helemaal vol met taxi’s in het centrum, ik heb het idee dat het grootste deel daarvan uit Amsterdam komt. Zij rijden tegen prijzen waar tegen eigenlijk gewoon niet te rijden valt, maar continuïteit zit er bij die gasten niet in.”

Stegink is in elk geval blij met de stap die hij heeft genomen. “Wij hebben onze vaste klanten en onze omzet is wel teruggelopen, maar het valt me erg mee. Ik had het veel erger verwacht.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.