elektrische auto, opladen

Leeuwarder leerlingenvervoer met elektrische taxi

LEEUWARDEN –  De gemeente Leeuwarden en taxibedrijf Kijlstra presenteren donderdag een elektrische taxibus voor het schoolvervoer. Een landelijke primeur.

Burgemeester Ferd Crone overhandigt de sleutel van de bus aan directeur Rudy Verwoert van Taxibedrijf Kijlstra. De gemeente heeft de bus gekocht en verhuurt deze aan het taxibedrijf, dat in de Friese hoofdstad het leerlingenvervoer verzorgt. Essent levert de ‘groene’ stroom.

De bus, een door AGV omgebouwde Ford Transit, heeft een actieradius van zo’n 120 kilometer. “AGV heeft de verbrandingsmotor er volledig uitgehaald en er een elektrische ingebouwd”, licht Verwoert toe. “De verschillende schoolroutes varieren van 5 tot 120 kilometer. We gaan nu testen hoe het in de praktijjk verloopt.” De accu bus kan gewoon op de taxicentrale opgeladen worden.

Leeuwarden wil in 2020 een stad zijn die onafhankelijk is van fossiele brandstoffen. Dat betekent voldoende productie van duurzame stroom, groen gas en schone warmte om in de lokale behoefte te voorzien. De gemeente richt haar aandacht op het stimuleren van energiewinning uit afval, grootschalige zonne-energie, auto’s en bussen op biogas, elektrische auto’s en boten en effectieve energiebesparing in de gebouwde omgeving.

Bart Pals

Kijk voor het laatste taxinieuws op www.taxipro.nl

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.