administratietraining, Dation

‘De rijschoolhouder moet zich bewust zijn van de belasting’

Het valt vaak niet mee om als rijschoolhouder op de hoogte te zijn van alle belastingregels en –wetten. Daarvoor is dan ook de boekhouder. Toch is het verstandig om wel van zaken als de startersaftrek op de hoogte te zijn. Zo worden tegenvallers voorkomen.

Wouter Eijkelenkamp is trainer bij Dation. Het bedrijf is de grootste leverancier van producten en diensten ter ondersteuning van de planning en administratie van verkeersscholen. Hij merkt dat veel rijschoolhouders onvoldoende op de hoogte zijn van regels als de startersaftrek, de wettelijke eisen voor fiscale premies of uren- en kilometerregistratie.

Administratietraining
Als een rijschool de Dation Dashboard software bestelt, krijgt hij op verzoek een administratietraining. Naast uitleg over het systeem, geeft Eijkelenkamp ook tips over het ondernemerschap. “Het is goed om als rijschoolhouder zelf bewust te zijn van alle regels en fiscale voordelen”, vindt de trainer.

“Bijvoorbeeld de startersaftrek mag in de eerste vijf jaar maar drie keer gebruikt worden. Het is dan niet altijd verstandig om die in de eerste drie jaar af te trekken, dat ligt aan de hoogte van de omzet. De boekhouder weet dat wel. Maar als de rijschoolhouder daarvan niet op de hoogte is, dan kan hij aan het begin van het nieuwe jaar voor verrassingen komen te staan”, aldus Eijkelenkamp. “Hij rekent dan op een bedrag dat hij niet krijgt.”

Rijschoolhouders besteden erg veel zaken onnodig uit aan de accountant, zo vindt Eijkelenkamp. “Als er bijvoorbeeld een btw-overzicht gemaakt moet worden, gaan ze vaak met complete mappen naar de boekhouder. Die mag het dan uitzoeken tegen een fors uurtarief. Of de rijschoolhouder is zelf zijn hele zondagmiddag kwijt.”

Goedkoper
Volgens Eijkelenkamp is het veel goedkoper om de administratie te automatiseren. “Dat bespaart niet alleen op de boekhouder, ook is de rijschoolhouder er een stuk minder tijd aan kwijt. Binnen vijf minuten is een actueel btw-overzicht opgevraagd, uitgesplitst in de verschillende tarieven. Dan is die kwartaalaangifte zo verstuurd. Bovendien wordt automatisch bijgehouden wie wat nog moet betalen. Alles bij elkaar scheelt het al gauw drie uur per week aan administratief werk. En dat voor een paar tientjes per maand.”

Hij benadrukt dat het systeem geen vervanging van de boekhouder is, maar wel een besparing.  “Alle benodigde informatie wordt netjes in Excel-bestanden aan de boekhouder geleverd. Dat bespaart hem een hoop tijd, die hij anders declareert. Bovendien wordt een stuk eenvoudiger voor de rijschoolhouder de administratie bij te houden. Hij heeft geen boekenkast meer nodig met mappen tot zeven jaar terug. Alles wordt veilig op servers opgeslagen en raakt nooit meer kwijt.” 

Bart Pals

Dation is partner van VerkeersPro.nl. Het bedrijf levert een online softwarepakket voor ieder type rijschool, variërend van een eenmansbedrijf tot een organisatie met tientallen instructeurs, in loondienst of met franchisers, met één of meerdere vestigingen. Meer informatie: www.dation.nl.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘De rijschoolhouder moet zich bewust zijn van de belasting’ | RijschoolPro
administratietraining, Dation

‘De rijschoolhouder moet zich bewust zijn van de belasting’

Het valt vaak niet mee om als rijschoolhouder op de hoogte te zijn van alle belastingregels en –wetten. Daarvoor is dan ook de boekhouder. Toch is het verstandig om wel van zaken als de startersaftrek op de hoogte te zijn. Zo worden tegenvallers voorkomen.

Wouter Eijkelenkamp is trainer bij Dation. Het bedrijf is de grootste leverancier van producten en diensten ter ondersteuning van de planning en administratie van verkeersscholen. Hij merkt dat veel rijschoolhouders onvoldoende op de hoogte zijn van regels als de startersaftrek, de wettelijke eisen voor fiscale premies of uren- en kilometerregistratie.

Administratietraining
Als een rijschool de Dation Dashboard software bestelt, krijgt hij op verzoek een administratietraining. Naast uitleg over het systeem, geeft Eijkelenkamp ook tips over het ondernemerschap. “Het is goed om als rijschoolhouder zelf bewust te zijn van alle regels en fiscale voordelen”, vindt de trainer.

“Bijvoorbeeld de startersaftrek mag in de eerste vijf jaar maar drie keer gebruikt worden. Het is dan niet altijd verstandig om die in de eerste drie jaar af te trekken, dat ligt aan de hoogte van de omzet. De boekhouder weet dat wel. Maar als de rijschoolhouder daarvan niet op de hoogte is, dan kan hij aan het begin van het nieuwe jaar voor verrassingen komen te staan”, aldus Eijkelenkamp. “Hij rekent dan op een bedrag dat hij niet krijgt.”

Rijschoolhouders besteden erg veel zaken onnodig uit aan de accountant, zo vindt Eijkelenkamp. “Als er bijvoorbeeld een btw-overzicht gemaakt moet worden, gaan ze vaak met complete mappen naar de boekhouder. Die mag het dan uitzoeken tegen een fors uurtarief. Of de rijschoolhouder is zelf zijn hele zondagmiddag kwijt.”

Goedkoper
Volgens Eijkelenkamp is het veel goedkoper om de administratie te automatiseren. “Dat bespaart niet alleen op de boekhouder, ook is de rijschoolhouder er een stuk minder tijd aan kwijt. Binnen vijf minuten is een actueel btw-overzicht opgevraagd, uitgesplitst in de verschillende tarieven. Dan is die kwartaalaangifte zo verstuurd. Bovendien wordt automatisch bijgehouden wie wat nog moet betalen. Alles bij elkaar scheelt het al gauw drie uur per week aan administratief werk. En dat voor een paar tientjes per maand.”

Hij benadrukt dat het systeem geen vervanging van de boekhouder is, maar wel een besparing.  “Alle benodigde informatie wordt netjes in Excel-bestanden aan de boekhouder geleverd. Dat bespaart hem een hoop tijd, die hij anders declareert. Bovendien wordt een stuk eenvoudiger voor de rijschoolhouder de administratie bij te houden. Hij heeft geen boekenkast meer nodig met mappen tot zeven jaar terug. Alles wordt veilig op servers opgeslagen en raakt nooit meer kwijt.” 

Bart Pals

Dation is partner van VerkeersPro.nl. Het bedrijf levert een online softwarepakket voor ieder type rijschool, variërend van een eenmansbedrijf tot een organisatie met tientallen instructeurs, in loondienst of met franchisers, met één of meerdere vestigingen. Meer informatie: www.dation.nl.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.