Consument leent meer voor auto

Consument leent meer geld voor auto

Consumenten lenen meer geld voor een auto vanwege de stijgende autoprijs Foto: Unsplash

Consumenten leenden in de eerste helft van 2022 meer geld voor een auto. Waar het gemiddelde geleende bedrag voor een auto in 2021 nog circa 11.900 euro was, ligt dat bedrag tussen januari en juni 2022 rond de 12.554.

Dit blijkt uit de ‘Datamonitor Lenen’ van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Dat consumenten meer geld lenen voor een auto komt doordat de prijzen voor auto’s flink zijn gestegen.”, verklaart Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.
Uit een bericht van NOS blijkt daarnaast dat naast nieuwe auto’s ook tweedehands auto’s erg in prijs zijn toegenomen: er is een prijsstijging van ruim 28 procent in twee jaar tijd geconstateerd. Waar een tweedehands auto in 2020 gemiddeld 17.714 euro kostte, is dat in 2022 opgelopen tot 22.723 euro, aldus NOS.

Ondanks dat het meest gekozen leendoel nog steeds het kopen van een auto betreft, is het aantal afgesloten leningen voor auto’s ook licht gedaald van 30,45 procent in 2021 naar 29,01 procent in 2022. Dit heeft volgens Bulthuis te maken met de torenhoge prijzen die je op dit moment betaalt voor een occasion en de aanhoudende leverproblemen met nieuwe auto’s. “Mensen stellen de aankoop van een auto liever nog even uit.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.