Belgische stad Sint-Niklaas biedt gratis oefenles voor wie parkeergarages niet binnen durft

Belgische stad biedt gratis oefenles voor wie parkeergarages niet in durft

Parkeren in smalle parkeergarage Foto: Unsplash

Steile hellingen en smalle parkeerplaatsen in combinatie met steeds grotere auto’s: de parkeergarages in de Belgische stad Sint-Niklaas worden amper gebruikt. De gemeente biedt automobilisten daarom de kans om te oefenen met parkeren en hoopt daarmee de bezettingsgraad in twee parkeergarages in het centrum te stimuleren.

De twee parkeergarages in het centrum van Sint-Niklaas hebben honderden parkeerplaatsen; 366 bij de garage onder de Grote Markt en 200 bij de Stationsstraat. Echter is maar 20 tot 50 procent van de plaatsen bezet, zo blijkt uit een artikel van VRT NWS.

Het opvallend lage aantal bezette parkeerplaatsen heeft niet alleen te maken met het feit dat automobilisten niet in de parkeergarages durven te rijden, maar ook met de steeds grotere auto’s. “De parkeergarages dateren uit 2002 en 2005 en intussen zijn de auto’s breder en hoger geworden. Het is nog mogelijk om in de vakken te parkeren, maar daar is wat moed en rij-ervaring voor nodig”, vertelt Carl Hanssens, Schepen van Mobiliteit, aan VRT NWS.

“De parkeervakken vergroten lijkt een logische oplossing, maar dat kan zomaar niet. In de parkeergarage onder de Grote Markt staan pilaren die je niet kunt verplaatsen. Er wordt wel gekeken naar hoe we de parkeergarage kunnen optimaliseren en de uitgang comfortabeler kunnen maken, maar aan de structuur van het gebouw kan niets veranderd worden. We hopen daarom dat met deze cursus automobilisten hun angst kunnen overwinnen”, vervolgt Hanssens.

Meer groen, minder ‘parkings’

De parkeergarages onder de Grote Markt en bij de Stationsstraat zijn gebouwd om tegemoet te komen aan het verminderd aantal parkeerplaatsen in de straten. De straten worden namelijk steeds meer ingericht voor voetgangers en fietsers en steeds meer gevuld met groen, aldus VRT NWS.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.