Brancheorganisaties gematigd positief over AOS

Transport en Logistiek Nederland (TLN), EVO en Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) zijn voorzichtig positief over de uitkomsten van het grootschalige praktijkonderzoek met rijtaakondersteunende systemen voor vrachtauto’s, de zogeheten anti-ongevalsystemen (AOS).

Dit zijn systemen die vrachtautochauffeurs ondersteunen bij het rijden. Hoewel uit het onderzoek blijkt dat chauffeurs zich veiliger voelen door de aanwezigheid van de systemen, worden geen meetbare verbeteringen aangetoond van de verkeersveiligheid en de doorstroming van het verkeer.

Deze laatste uitkomst verbaast de organisaties niet. Uit onderzoek blijkt namelijk dat maar circa 1.6% van alle files wordt veroorzaakt door ongelukken waarbij vrachtverkeer betrokken is. Ook wanneer AOS dus een meetbaar effect zou hebben op de verkeersveiligheid, zal het effect op de doorstroming daarom gering zijn.

Vervoerders en verladers vinden wel dat het praktijkonderzoek veel waardevolle informatie heeft opgeleverd. Allereerst is de proef met 2400 deelnemende vrachtauto’s uniek qua omvang en aanpak. Bovendien zorgt een groter gevoel van verkeersveiligheid onder chauffeurs ervoor dat ze beter anticiperen op verkeerssituaties. Daarmee hebben de systemen ook een positieve uitstraling op overige weggebruikers. Dit kan voor ondernemers aanleiding zijn meer ervaring op te doen met dergelijke systemen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.