Belgische transporteurs tegen accijnsverhoging

SAV, FEBETRA en UPTR, de drie beroepsorganisaties van wegtransportondernemingen in België, zijn niet te spreken over de plannen van de Belgische regering om de accijns op diesel te verhogen om het gat in de begroting te verkleinen.

De organisaties wijzen naar de crisis, waar ook de Belgische logistieke sector veel nadelige consequenties van ondervind.

In de sector van transport zijn de omzetten gekrompen met gemiddeld tussen 25% en 30%.

Het hierdoor ontstane overaanbod zorgde er niet alleen voor dat de bedrijven hun eventuele reserves hebben zien smelten als sneeuw onder de zon. De concurrentiepositie ten opzichte van het buitenland is zodanig precair geworden dat gelijk welke verhoging van de kostprijs van het transport niet zal kunnen doorgerekend worden.

FEBETRA, UPTR en SAV wijzen erop dat er nu al in de sector veel banen verloren gaan (9000 chauffeurs werden getroffen door economische werkloosheid) en faillissementen te noteren vallen, waarbij zelfs bij een verbeterende economische situatie een toekomstige groei volledig ten goede dreigt te komen van buitenlandse bedrijven.

De transporteurs beschouwen de plannen tot accijnsverhoging dan ook als een voor de overheid ‘gemakkelijke’ maatregel die evenwel voor de sector wordt aangevoeld als een schop onder de gordel.

UPTR, SAV en FEBETRA eisen dat de transportsector ontzien wordt van elke accijnsverhoging, en dit binnen het bestaande kader van de professionele diesel en maximaal gebruik makend van de ruimte die de EU hierin laat.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.