‘Licht herstel transportsector’

De sector transport en logistiek mag voor volgend jaar weer aan een voorzichtig herstel denken. De vrachtenmarkten trekken in het lopende, laatste, kwartaal van dit jaar al weer licht aan. In het tweede kwartaal is misschien alweer kans op enige verbetering van de vrachttarieven. Dat stelt ABN Amro in haar jongste SectorScope.

Voor de hele economie zien de onderzoekers een lichte opleving. De bouw en de daaraan toeleverende bedrijfstakken gaan echter een nog slechter jaar tegemoet.   In het derde kwartaal van dit jaar bevonden alle bedrijfstakken in de sector transport en logistiek zich nog in de contractiefase. De sector werd eind vorig jaar al sterk door de financiële crisis en de daaropvolgende recessie geraakt. Niet alleen krompen de volumes, tegelijk werd de capaciteit grootschalig uitgebreid, zeker in bijvoorbeeld de zeevaart. In alle branches stortten als gevolg daarvan de tarieven ineen.

De omzetdaling vlakt volgens de bankeconomen sinds het derde kwartaal van dit jaar af. In de zeevaart bedroeg de krimp dit jaar al met al 20 procent, in het luchtvervoer, het wegvervoer en de logistieke dienstverlening liepen de omzet met tussen 13 en 18 procent terug. Uitzonderingen waren onder meer het vervoer van vloeibare bulk, levensmiddelen en landbouwproducten, waarin de omzetten minder onder druk kwamen te staan.

Sinds het derde kwartaal, aldus ABN Amro, nemen ‘de signalen van een opleving in de economie in sterkte toe’. De vrachtenmarkten laten inmiddels enige verbetering zien. Dat ook de vrachtprijzen zich snel herstellen, denken de onderzoekers niet. Als gevolg van seizoensinvloeden zal dat pas vanaf het tweede kwartaal van volgend jaar het geval zijn.

In elk geval zet het rapport de sector voor medio volgend jaar weer in het vakje ‘herstel’. Van krimp is dan alleen nog sprake in de bouw en daaraan gerelateerde sectoren, en in mindere mate in de detailhandel. Verder zal bij de productie en verkoop van investeringsgoederen een hernieuwde krimp optreden. Die sector bevond zich dit jaar als één van de weinige in de herstelzone.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Licht herstel transportsector’ | RijschoolPro

‘Licht herstel transportsector’

De sector transport en logistiek mag voor volgend jaar weer aan een voorzichtig herstel denken. De vrachtenmarkten trekken in het lopende, laatste, kwartaal van dit jaar al weer licht aan. In het tweede kwartaal is misschien alweer kans op enige verbetering van de vrachttarieven. Dat stelt ABN Amro in haar jongste SectorScope.

Voor de hele economie zien de onderzoekers een lichte opleving. De bouw en de daaraan toeleverende bedrijfstakken gaan echter een nog slechter jaar tegemoet.   In het derde kwartaal van dit jaar bevonden alle bedrijfstakken in de sector transport en logistiek zich nog in de contractiefase. De sector werd eind vorig jaar al sterk door de financiële crisis en de daaropvolgende recessie geraakt. Niet alleen krompen de volumes, tegelijk werd de capaciteit grootschalig uitgebreid, zeker in bijvoorbeeld de zeevaart. In alle branches stortten als gevolg daarvan de tarieven ineen.

De omzetdaling vlakt volgens de bankeconomen sinds het derde kwartaal van dit jaar af. In de zeevaart bedroeg de krimp dit jaar al met al 20 procent, in het luchtvervoer, het wegvervoer en de logistieke dienstverlening liepen de omzet met tussen 13 en 18 procent terug. Uitzonderingen waren onder meer het vervoer van vloeibare bulk, levensmiddelen en landbouwproducten, waarin de omzetten minder onder druk kwamen te staan.

Sinds het derde kwartaal, aldus ABN Amro, nemen ‘de signalen van een opleving in de economie in sterkte toe’. De vrachtenmarkten laten inmiddels enige verbetering zien. Dat ook de vrachtprijzen zich snel herstellen, denken de onderzoekers niet. Als gevolg van seizoensinvloeden zal dat pas vanaf het tweede kwartaal van volgend jaar het geval zijn.

In elk geval zet het rapport de sector voor medio volgend jaar weer in het vakje ‘herstel’. Van krimp is dan alleen nog sprake in de bouw en daaraan gerelateerde sectoren, en in mindere mate in de detailhandel. Verder zal bij de productie en verkoop van investeringsgoederen een hernieuwde krimp optreden. Die sector bevond zich dit jaar als één van de weinige in de herstelzone.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.