Groene golf in gebruik genomen op Bredase rondweg

Gedeputeerde Cora van Nieuwenhuizen en de Bredase verkeers- en milieuwethouder Wilbert Willems hebben woensdagmiddag in een groene Volkswagen Golf de groene golf op de Noordelijke Rondweg in Breda officieel in gebruik genomen.

De groene golf houdt in dat de verkeerslichten zo op elkaar afgesteld zijn, dat het licht op groen springt wanneer voertuigen naderen. “Er was hier vroeger al zo’n zelfde soort project”, vertelt Marc Hulleman, projectleider van gemeente Breda, in BN/DeStem.  “Dat werkte niet echt, automobilisten moesten keihard rijden om het volgende verkeerslicht te halen. Als die überhaupt al goed afgesteld stonden.”

Nu zijn de marges groter, zodat wanneer automobilisten vijftig tot zeventig kilometer per uur rijden, ze makkelijk het volgende verkeerslicht halen.

Behalve dat mensen niet te snel kunnen rijden, mogen ze ook niet te langzaam. Voertuigen die langzamer rijden dan 25 kilometer per uur mogen de rondweg niet op. Op dat moment rijdt een tractor voorbij. “Die mag wel, die rijdt zo’n 45 kilometer per uur”, legt hij uit. “Het idee is eigenlijk dat de voertuigen in pelotons rijden en geen grote gaten laten vallen. Als ze in een groep rijden op constante snelheid werken de verkeerslichten het best.”

Willems vertelt dat verkeer uit de zijstraten door alle groene lichten op de rondweg soms langer moet wachten.

Volgens Hullemans valt het wel mee met dat langer wachten. “We hebben onderzoek gedaan en het verschil is vrijwel nihil. Mensen hoeven echt niet veel langer te wachten.”

Het project heeft twee doelen: bereikbaarheid vergroten en het terugdringen van luchtvervuiling. Doordat de verkeerslichten vaker op groen staan, hoeft het verkeer minder vaak te remmen. Dat zorgt dan weer voor minder luchtvervuiling. “Zeker in het geval van vrachtwagens is dat gunstig”, vertelt de wethouder. “Een vrachtwagen stoot namelijk dertig keer zoveel schadelijke stoffen uit als één personenauto.” 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.