Files met 14% afgenomen in 2009

ARNHEM – Het verkeer loopt vrijdagmiddag vast op de A325 richting Gelredome in Arnhem, waar ’s avonds het eerste van twee Symphonica in Rosso-concerten met Diana Ross. De avondspits is vrijdag drukker dan normaal, onder meer wegens vakantieverkeer. Rond vier uur stond er circa 300 kilometer file, aldus de ANWB. Vrijdag sloten de scholen in […]

De filezwaarte (lengte file maal duur file) in Nederland is het afgelopen jaar met 14 procent afgenomen in vergelijking met 2008. Volgens de afdeling Reisinformatie van de ANWB stroomde het verkeer beter door dankzij de economische ontwikkelingen en betere weersomstandigheden tijdens de spitsuren.

De afname is vooral zichtbaar in de spits. Zo daalde de filezwaarte tijdens de ochtendspits met 19 procent en in de avondspits met 15 procent. Overdag daalde de filezwaarte met  8 procent. Tijdens de weekeinden stonden automobilisten juist veel vaker in de file dan in 2008, dat kwam mede door het groot onderhoud aan de wegen.

Niet overal nam de filezwaarte af. Zo zorgden werkzaamheden tussen Breukelen en Utrecht voor meer vertraging op de A2 en ook op de A50 tussen Arnhem en Nijmegen stond het verkeer meer stil dan vorig jaar.  Het knelpunt in de belangrijke noord-zuidverbinding stijgt naar plaats vier in de ANWB file top-10 over 2009.

Slecht weer heeft veel  invloed op de spitsdrukte, zo bleek afgelopen jaar weer eens. Op de eerste werkdag van 2009 veroorzaakte sneeuw in het zuiden van het land een zeer zware ochtendspits met extreem lange files.

Het jaar sloot ook weer af met fileleed door winters weer: Ondanks alle waarschuwingen voor sneeuw en gladheid werd de ochtendspits van donderdag 17 december de drukste spits van het jaar. Er stond die dag 670 kilometer file. De ANWB concludeert hieruit dat werknemers nog onvoldoende handelingsperspectief hebben om drukke spitsuren te kunnen mijden.

De ANWB verwacht dat de filezwaarte de komende maanden niet zal toenemen, ingegeven door de economische situatie. Daarentegen zal het groot onderhoud aan onze wegen het komende jaar wel leiden tot extra files en oponthoud. Het is mogelijk dat weggebruikers die dagelijks in de file staan de daling in filezwaarte niet als zodanig ervaren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.