Proef spitsmijden Nijmegen zeer succesvol

verkeer over de Waalbrug in Nijmegen.

Ondanks werkzaamheden waren er het afgelopen halfjaar amper files bij de Waalbrug bij Nijmegen. De proef waarbij automobilisten vier euro kregen voor elke keer als ze de locatie tijdens de spits meden, werkt, concluderen de initiatiefnemers maandag.

De Stadsregio, gemeente Nijmegen en het ministerie van Verkeer en Waterstaat willen de proef dan ook uitbreiden naar de gehele regioring Arnhem-Nijmegen waar de komende jaren volop wordt gewerkt.

Het verschil is wel dat automobilisten die dan in de spits op de weg zijn, daar voor gaan betalen. De 10.000 deelnemers krijgen een budget en iedere keer als ze tijdens de spits op pad zijn, wordt er geld afgeschreven. Aan het eerste deel van de proef deden 6600 automobilisten mee. Het project zorgde ervoor dat In de spits 8 tot 10 procent minder auto’s over de Waalbrug gingen: dagelijks 641 in de ochtendspits en 676 in de avondspits.

Ook rond Amsterdam moet dit voorjaar een proef spitsmijden beginnen waaraan naar verwachting uiteindelijk ook zo’n 10.000 mensen zullen meedoen.

(ANP)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.