Spitstarieven proef kilometerheffing in Amsterdam zijn bekend

AMSTERDAM – De spitstoeslag voor de Proef Betaald Rijden Amsterdam ligt tussen de 2 en 8 eurocent per kilometer. Dat heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat bekend gemaakt. Met de vaststelling van de tarieven kan de werving van deelnemers van start. De resultaten van de proef worden naar verwachting eind 2010 gepresenteerd.

Het basistarief is 6,5 cent per kilometer en geldt op werkdagen op alle Nederlandse wegen. Er wordt geëxperimenteerd met vier prijzen: een opslag op het basistarief van 2, 4, 6 of 8 cent. De vrijwillige deelnemers aan de proef krijgen een bedrag tussen de 80 en 160 euro per maand, afhankelijk van de afstand van het woon- werkverkeer en het gekozen spitstarief. De heffing geldt op de belangrijkste wegen naar en van Amsterdam, op werkdagen van 7.00 uur tot 9.00 uur en van 16.00 uur tot 19.00 uur.

De proef maakt deel uit van het maatregelenpakket van de Taskforce Ontspits waarmee bedrijfsleven en overheden de bereikbaarheid van de regio Amsterdam willen verbeteren. Tevens wordt met de proef onderzocht tegen welke condities spitsrijders hun gedrag gaan aanpassen. De deelnemers krijgen een kastje in de auto dat de afgelegde afstand registreert. Vervolgens gaan ze per kilometer betalen.

De deelnemer kan zelf een pakket op maat kiezen. Het hoogste spitstarief geeft bijvoorbeeld de grootste verdienmogelijkheden als de deelnemer uit de spits blijft. Iemand die wil deelnemen aan de proef kan aan de hand van een reiskostenmeter voor zijn of haar situatie bepalen wat de effecten zijn van de keuzes die je kunt maken.

Onlangs is al door de gemeente Amsterdam een consortium geselecteerd bestaande uit de bedrijven ARS en Efkon dat de techniek voor de proef levert, zoals de kastjes in de auto’s. Naar verwachting rijden de eerste ‘ontspitsers’ in het voorjaar van 2010 rond. Er worden 1000 deelnemers gezocht. De ervaringen uit deze eerste fase worden verwerkt in de volgende fase. Uiteindelijk kunnen 10.000 mensen meedoen aan de proef.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.