Rijk heeft alleen nog zout voor snelwegen

DEN HAAG – Rijkswaterstaat heeft alleen nog zout voor de snelwegen om de gladheid te bestrijden. De leveringen aan provincies en gemeenten via het zoutloket worden gestaakt in het hele land. Dat laat een woordvoerder woensdag weten.

”We willen de balans weer terugbrengen”, aldus de zegsman, die daarmee aangeeft dat de voorraden op peil moeten worden gebracht. “Er zijn hier en daar nog voorraden bij provincies en gemeenten die via het zoutloket kunnen worden verdeeld.”

Rijkswaterstaat wijst erop dat er ook andere strooimiddelen zijn voor de lokale overheden, zoals zand en pekelwater. Die middelen hebben echter nadelen: ze zijn duurder en belasten het milieu meer. Bovendien verstopt zand de riolen en werken beide alternatieven minder goed tegen bevriezing van het wegdek.

Er is tot nu toe een ongekend grote hoeveelheid strooizout op de Nederlandse wegen verspreid. De teller staat nu, halverwege de winter, al op een recordhoogte van 152.000 ton. In een normale hele winter wordt ongeveer 70.000 ton gestrooid.

(ANP)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.