PAL V

Nederland bouwt dit jaar nog vliegende auto

RAAMSDONKSVEER – Een vliegende auto, het lijkt voorbehouden aan een slechte Science Fiction film. Toch is de nieuwe machine dit jaar klaar voor zijn luchtdoop. Bovendien van Nederlandse makelij.

De Pal-V is ’s werelds eerste commerciële vliegende auto. Het toestel is een puur Nederlandse uitvinding van ontwerpstudio Spark design & innovation in Rotterdam.
De machine vliegt als een gyrocopter en rijdt als de driewieler Carver One, eveneens mede-ontwikkeld door Spark.

Sportvliegen is Spark-directeur Robert Barnhoorns hobby en industrieel ontwerpen zijn vak. “Het idee achter dit voertuig is om een efficiënte deur-tot-deur-oplossing te kunnen bieden waarbij ook gevlogen kan worden zonder eerst naar een verder weg gelegen vliegveld te moeten rijden”. De Pal-V wordt in samenwerking met meerdere partijen ontwikkeld door Pal-V Europe in Raamsdonksveer.

De verkoop richt zich vooral op grote landen als Amerika, China, UK, Frankrijk en Duitsland. “Daar is privé vliegen heel gewoon en bovendien voldoende ruimte om langs verkeerswegen en op eigen terrein airstrips aan te leggen”, aldus Barnhoorn. Rijbewijs en vliegbrevet zijn wel vereist.

De Pal-V is uitgerust met drie wielen, een opklapbare propellor en een uitklapbare rotor op het dak.. Het toestel heeft hetzelfde kantelsysteem als de Carver One en vliegt als een gyrocopter. Als de Pal-V omschakelt tot wentelwiek, richt hij zijn door de wind aangedreven rotor (draaiende vleugels) op en zwengelt zijn propeller aan. Deze propeller, evenals de auto, wordt aangedreven door een Mazda-wankelmotor, die op gewone benzine of biobrandstof loopt.

Bron: Metro

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.