sneeuw, lesauto, gladheid

Ongelukken door de gladheid afgelopen winter verachtvoudigd

AMSTERDAM – De sneeuw en vorst van afgelopen winter zorgden niet alleen voor inkomstenderving onder rijscholen, maar ook voor veel glijpartijen. Gemeten over de periode van 16 december 2009 tot en met 28 februari 2010 kwamen er 36.000 personen op de Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis terecht. Dat is 8 maal zo veel als in dezelfde periode de afgelopen 5 jaar.

Van 2004 tot en met 2008 vielen er jaarlijks gemiddeld 4.300 slachtoffers. Dit meldt de stichting Consument en Veiligheid. 76% is uitgegleden op de straat, rijweg of trottoir. Vooral voetgangers worden de dupe en 23% valt met de fiets of brommer. Meer dan de helft van de slachtoffers heeft een botbreuk opgelopen. 15% moest worden opgenomen in het ziekenhuis en minimaal 3 mensen overleden aan de gevolgen van hun val.

De directe medische kosten van slachtoffers die op de Eerste Hulp of in een ziekenhuisbed terecht kwamen, bedragen naar schatting 90 miljoen euro. De arbeidsverzuimkosten (van slachtoffers tussen de 15 en 65 jaar) raamt Consument en Veiligheid op 130 miljoen euro. Dat betekent dat de ongelukken door de gladheid 220 miljoen euro hebben gekost.

Om volgende winter het aantal ongevallen door gladheid te beperken – om zowel leed als kosten te besparen – is het noodzakelijk dat gemeenten en provincies hun beleid ten aanzien van het sneeuw- en ijsvrij houden van de wegen opnieuw bekijken. Er moet meer aandacht komen voor stoepen en fietspaden en men moet voorbereid zijn op een strenge winter, zo vindt de stichting.

Bron: Stichting Consument en Veiligheid

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.