Verkeer is asocialer dan vijf jaar terug

verkeer, asociaal, gedragUTRECHT – Maar liefst 81 procent van de automobilisten vindt dat het verkeer de laatste vijf jaar asocialer is geworden. Dat blijkt uit onderzoek van de Fietsersbond. Die liet voorafgaand aan de campagne Vriendelijkverkeer.nl een onderzoek uitvoeren om inzicht te krijgen in het bewustzijn van fietsers en automobilisten over hun eigen gedrag en dat van anderen en de bereidheid om hinderlijk gedrag te veranderen.

Volgens 73% van de fietsers en 81% van de automobilisten is het verkeer asocialer geworden dan vijf jaar geleden. Meer dan de helft van de automobilisten en fietsers geeft toe dat ze regelmatig hinderlijk gedrag vertonen in het verkeer. Fietsers zijn zich meer bewust van eigen hinderlijk gedrag en zijn over het algemeen eerder bereid hun gedrag te verbeteren dan automobilisten.  Fietsende mannen geven vaker aan dat zij anderen tot last zijn in het verkeer dan fietsende vrouwen.

Automobilisten ergeren zich net zo vaak aan het gedrag van fietsers als fietsers aan dat van automobilisten. Bijna de helft van de automobilisten ergert zich regelmatig tot vaak aan het gedrag van fietsers en vice versa. Een derde van de fietsers ergert zich regelmatig of vaak aan het gedrag van andere fietsers. In totaal ergeren zij zich echter meer aan het gedrag van automobilisten.

Automobilisten en fietsers zijn het tamelijk eens over hinderlijk gedrag van fietsers: naast elkaar fietsen, geen richting aangeven, zonder licht fietsen. Fietsers hebben vooral last van onoplettende andere fietsers, die bijvoorbeeld mobiel bellen.

Fietsers hebben het meest last van automobilisten in kruispuntsituaties. Specifieke gedragingen: geen voorrang geven, geen richting aangeven, fietsers afsnijden en met hoge snelheid op een kruispunt afrijden. Daarnaast hebben fietsers last van inhalende automobilisten die onvoldoende ruimte laten.

www.vriendelijkverkeer.nl

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “Verkeer is asocialer dan vijf jaar terug”

remco|14.04.10|14:43

Het verkeer is wat mij betreft zeker asocialer geworden. Ik rijdt dagelijks verschillende snelwegen en je komt daar regelmatig volk tegen wat helemaal los gaat.
Daarom vindt ik initiatieven zoals deze website http://www.camdriver.nl hele goede ideeen. Dat geeft mensen een duidelijk inzicht in hoe andere bestuurders de weg en gebruikers zien.

TonyTremony|13.07.13|22:59

Nieuwe trents in het verkeer: 1 Geen richting meer aangeven. Niet meer van te voren laten zien wat je gaat doen, wat de onveiligheid bevorderd. Dat is een overtreding, die overigens niet gehandhaafd wordt, maar ook asociaal gedrag: schijt hebben aan je medeweggebruikers. 2 Fietsers en bromfietsers die door rood rijden en tegen het verkeer in rijden. 3 Ouders met kinderen die door rood lopen of fietsen. Jong geleerd oud gedaan. Moeten zich schamen die ouders!

Toon Meijer, vrachtwagenchauffeur

TonyTremony|13.07.13|23:17

Ik ben trucker, maar ik ben blij dat ik privé alleen maar van de fiets gebruik maak. Tijdens mijn werk erger ik me mateloos aan hoe automobilisten elkaars asociale rijgedrag kopiëren. Het wordt met de dag erger. En hoe duurder de auto hoe asocialer het gedrag. Als vrachtwagenchauffeur zou ik eigenlijk een auto moeten bezitten, maar zolang dat niet nodig is pas ik daarvoor: Ik zou me diep schamen om met het autootje rijdend kudde gedrag mee te doen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.