verkeerslichten

158 Belgische roodrijders hoeven boete niet te belaten

KORTRIJK – In West-Vlaanderen moeten 158 automobilisten die door het rood waren gereden, hun boete niet betalen omdat de situatie op het kruispunt erg onduidelijk was. Automobilisten mochten van de rechter ‘kiezen’ tussen de rode ‘pijl’ naar links en het groene ‘bolletje’. Met andere woorden: het is toegestaan door rood af te slaan als rechtdoor groen heeft.

De beslissing van de Kortrijkse rechtbank kan gevolgen hebben voor honderden kruispunten in Vlaanderen. Die oordeelde dat in de verkeerswet nergens is bepaald dat een automobilist de voorkeur moet geven aan een rood pijlvormig verkeerslicht boven een groen cirkelvormig verkeerslicht. Daardoor blijven roodrijders voortaan mogelijk onbestraft. Op het kabinet van staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) onderzoekt men de rechtspraak en een eventuele aanvulling van de wet.

Het hiaat in de wegcode kwam aan het licht nadat op het kruispunt van de Beversesteenweg met de ring rond Roeselare de voorbije maanden meer dan 200 automobilisten, die van op hun voorsorteerstrook linksaf wilden afslaan, door het rode pijllicht reden. Zowel de politierechter als de correctionele rechtbank, zetelend als politierechtbank in beroep, stelden twee problemen vast. Het eerste probleem stelde zich alleen op dat kruispunt: boven de linksafslagstrook hing geen pijlvormig verkeerslicht, maar dat euvel is ondertussen door het Vlaams Gewest, de beheerder van de ringweg, opgelost.

Een tweede probleem stelt zich omdat de Kortrijkse rechter stelt dat het verkeersreglement niets zegt over de verkeerssituatie waarbij een rood pijlvormig verkeerslicht tegelijk met een groen cirkelvormig verkeerslicht brandt. Dat betekent dus dat automobilisten die de rode (links)afslagpijl negeren als het gewone licht groen aangeeft, geen inbreuk begaan op het verkeersreglement en dus niet beboet kunnen worden.

Bron: Het Belang van Limburg

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.