verkeersexamen

Steeds meer gezakten voor verkeersexamen

AMERSFOORT – De afgelopen jaren is het aantal leerlingen van de basisschool dat zakt voor het verkeersexamen verdrievoudigd. Dat blijkt uit cijfers van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Die roept daarom ouders op kinderen voortaan minder met de auto hun kinderen weg te brengen.

Zakte in 2007 slechts 1,5 procent van de jongeren, een jaar later was dat 2,9 procent, vorig jaar zakten 4,7 procent voor te test.

Het Verkeersexamen bestaat uit een schriftelijk deel met vragen over verkeersregels en een praktisch deel waar het toepassen van verkeersregels in verkeerssituaties wordt gecheckt. Daarnaast wordt de fiets zelf gecontroleerd. Het 78e VVN Verkeersexamen wordt volgende week, op 15 april, door ongeveer 200.000 leerlingen van de basisschool gemaakt.

Leerlingen maken de meeste fouten in vragen over voorrangsregels. Bij het praktijkexamen zijn de meest gemaakte fouten het niet uitsteken van een hand en het niet goed achterom kijken bij het afslaan.

In 2009 zakten 7.000 leerlingen voor hun praktijkexamen en dat zijn er aanzienlijk meer dan in de jaren ervoor. Het niveau van het Verkeersexamen is de afgelopen jaren niet wezenlijk veranderd dus leerlingen hebben er meer moeite mee, zo meldt VVN. In steeds meer gevallen worden kinderen met de auto gebracht, wat niet goed is voor hun verkeersvaardigheid. VVN heeft dit jaar ouders via de basisscholen opgeroepen om meer in de praktijk te oefenen met hun kind en heeft hiervoor tips gegeven.

Er vallen jaarlijks 15 dodelijke slachtoffers en 350 gewonden tijdens het lopen en fietsen in de leeftijdsgroep 10 tot 15 jaar. Linda van der Eijck, directeur VVN: “Juist dit soort ongevallen willen wij voorkomen. Daarom roep ik alle ouders van Nederland op om flink te oefenen met hun kinderen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.