computer, basisschool

Primeur voor Vlaanderen: online verkeerstoets

ANTWERPEN – Het verkeersexamen voor basisschoolleerlingen wordt in het Belgische Vlaanderen volgende maand online gemaakt. Hiermee is België het eerste land in Europa dat deze verkeerseducatie digitaal aanbiedt, zo meldt vakblad Verkeerskunde.

Tijdens de Verkeerstoets moeten de leerlingen met behulp van foto’s en filmpjes 25 meerkeuzevragen over vijf onderwerpen beantwoorden; verkeerstekens, kruispunten, buiten het stadscentrum, binnen het stadscentrum en in het dorp. De computer maakt per leerling een willekeurige selectie van 25 vragen uit een databank van meer dan 100 vragen, zodat de leerlingen elkaar niet kunnen beïnvloeden.

Uniek
In Nederland worden kinderen uit het basisonderwijs al jaren getest op hun verkeerskennis. VSV-coördinator Eddy Klynen: “Wij gaan echter een stap verder door de toets digitaal aan te bieden. Dit is uniek in Vlaanderen, zelfs in heel Europa! Niet alleen kunnen we op deze manier werken met bewegende beelden en realistische simulaties. Ook kunnen we gemakkelijk en snel resultaten en statistisch relevante gegevens opvragen. Na de test zien de kinderen onmiddellijk hun resultaat en krijgen ze feedback op de vragen. De leerkracht kan dezelfde dag nog via de website de resultaten opvragen van de hele klas.”

De toets wordt in Vlaanderen op 27 mei online afgenomen. Leerlingen van 730 basisscholen doen mee. Met de Grote Verkeerstoets wil de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) lagere scholen ondersteunen bij verkeerseducatie. Leerkrachten krijgen door de toets een beeld van wat de kinderen al weten om goed te functioneren in het dagelijkse verkeer. Meteen wordt ook duidelijk aan welke verkeersregels en vaardigheden ze nog speciale aandacht moeten besteden.

Bron: Verkeerskunde

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Primeur voor Vlaanderen: online verkeerstoets”

Andre de Vos|16.07.12|13:15

LS,
Met aandacht het artikel gelezen!
Ben betrokken bij organisatie verkeersactie’s 12 basisscholen- 2 scholen voortgezet onderwijs VVN i.s.m de Gemeente Halderberge ( ned.)
Hebben het voornemen om in 2013 een scholen verkeersquiz te organiseren.
Mag ik aub over dit digitale project ( verkeerskennis ) verder nadere informatie ontvangen ?

Alvast dank hiervoor.
Met vriendelijke groet
Andre de Vos
vrijwilliger/projectleider programma’s “Kind en Verkeer ” VVN afd.Halderberge

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.