tractor

Eurlings geeft goedkeuring aan invoering tractorrijbewijs

tractor

DEN HAAG – Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat wil het tractorrijbewijs per 1 januari 2012 invoeren. Dat meldt hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Eurlings wil in de toekomst het theorie-examen voor het trekkerrijbewijs aan laten sluiten bij het theorie-examen B op het CBR. Op die manier is het theoriecertificaat T tevens geldig als theoriecertificaat B. Bijkomend voordeel hiervan is dat handhavende instanties op straat te maken krijgen met één document voor de rijvaardigheid en niet langer rekening dienen te houden met trekkercertificaten.

Het rijbewijs T zal gaan gelden voor iedereen die na invoering van de benodigde regelgeving de leeftijd van 16 jaar bereikt en een land- of bosbouwtrekker (LBT) of motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) wil besturen, ongeacht de te rijden maximumsnelheid. De eisen die aan de rijvaardigheid van bestuurders van landbouwtrekkers worden gesteld zijn op deze manier voor iedereen gelijk, ongeacht leeftijd. De eisen komen via een wijziging terecht in de Wegenverkeerswet en het Reglement rijbewijzen.

De minister neemt hiermee het advies over van de initiatiefgroep Peijs, bestaande uit vertegenwoordigers van VVN, LTO, Cumela, het ROV Zeeland, Stoas Hogeschool en TLN. Hiermee kan het huidige trekkercertificaat voor 16- en 17-jarigen, dat in 2000 als overgangsregeling in de Arbowet is opgenomen, komen te vervallen.

Lees de brief van minister Eurlings

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Eurlings geeft goedkeuring aan invoering tractorrijbewijs”

piet beekmans|03.08.11|10:19

Ik ben 63 jaar. Toen ik 6 was mocht ik op een brommer en tractor rijden. Op mijn rijbewijs zie ik dat alleen de brommer er nog op staat. Betekent dat dat ik niet meer met een tractor op de
openbare weg mag?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.