scootmobiel

VVN wil verplichte rijles voor nieuwe bestuurders scootmobiel

scootmobiel

AMERSFOORT – Veilig Verkeer Nederland (VVN) wil dat alle bestuurders van een scootmobiel een verplichte rijopleiding krijgen bij aflevering van het voertuig.

De verkeersveiligheidsorganisatie organiseert donderdagochtend 27 mei tussen 10.30 uur en 11.30 uur het ScootmobielEvent in Den Haag voor de ingang van de Tweede Kamer. Daar leggen Tweede-Kamerleden, de directeur van VVN en twee bekende Nederlanders een parcours af waarin zij zelf ervaren hoe lastig het is om zonder opleiding een scootmobiel veilig te besturen. Met de actie wil Veilig Verkeer Nederland de politiek ertoe aanzetten om de rijopleiding voor nieuwe scootmobielbestuurders verplicht te stellen.

Aanleiding voor de actie is het onveilige gevoel dat veel scootmobielbestuurders ervaren in het dagelijkse verkeer. Goede rijvaardigheid vereist dat de bestuurders bekend zijn met de eigenschappen van het voertuig. Al eerder gaf 34% van de ondervraagden in een onderzoek van de ANBO aan dat zij zich onzeker voelen omdat zij geen of onvoldoende rijles hebben gehad.

Vooral angst voor stoepranden, hoge op- en afritten en hobbels in het wegdek spelen een rol. Juist deze laatste aspecten zouden aan de orde moeten komen in de rijopleiding, zo vindt VVN. Die zou daarom naast de theorie ook een praktijkgedeelte moeten omvatten waarin bijzondere verrichtingen worden geoefend.

Ieder jaar komen er 35.000 nieuwe scootmobielen bij op de Nederlandse wegen. Eind 2009 waren er in totaal 220.000. Naar verwachting zullen er uiteindelijk 600.000 scootmobielen in ons land rondrijden.

Veilig Verkeer Nederland geeft nu op vrijwillige basis scootmobielcursussen voor mensen die reeds in het bezit zijn van een scootmobiel en hun vaardigheden willen aanscherpen. Daarmee wordt de instroom van nieuwe scootmobielberijders echter niet afgedekt, zo stelt de organisatie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “VVN wil verplichte rijles voor nieuwe bestuurders scootmobiel”

nico|27.06.10|11:50

VVN moet eerst eens kijken hoe veilig de drie wiel scootmobiel is, er bestaan ook vier wiel scootmobielen en dan nog welke mensen er op rijden ( dikke-dunne-lange ) VVN speeld wel heel mooi weer met alles en hebben de mond vol met iedeen maar vragen van de scootmobiel rijders beandwoorden ze NIET, het lijkt net de BOVAG wel die schreuwen ook vanalles en moeten er later op terug komen.

nico|27.06.10|16:46

VVN zou eerst eens moeten kijken of de driewiel scootmobiel wel zo veilig is er rijden verschillende mensen op ( groot – dik – klein ) ze rijden allemaal met een drie wiel maar als men goed nadenkt kom je tot de conclusie dat je in sommige gevallen beter af ben met een vier wiel scootmobiel maar die krijg je niet van de gemeente die zijn duurder (€ 200,=)
Als je kijkt naar de ongevallen dan hoor en zie je dat je met een drie wiel scootmobiel instabiel bent.
Dus het lijkt er op dat de VVN weer eens te hard van stapel loopt ze gaan heel hard de BOVAG achter na eerst schreeuwen en dan pas kijken wat er verbeterd kan worden.
En de scootmobiel rijder krijgt de schuld als je een ongeval krijgt dan krijg je te horen dat je niet capabel bent om met een scootmobiel te rijden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.