Shared Space, Drachten

Shared Space zorgt voor ontwijkend gedrag bij weggebruikers

LEEUWARDEN – Shared Space leidt in sommige gevallen tot onzeker gedrag waardoor mensen de situatie vermijden. Dat is een van de voorlopige conclusies uit een steekproef die studenten van Noordelijke Hogeschool Leeuwarden deden op een aantal locaties die als Shared Space zijn ingericht.

De studenten ondervroegen weggebruikers en omwonenden naar hun ervaringen op bekende locaties als bijvoorbeeld het Laweiplein in Drachten. Vraag was onder meer of de locaties worden gemeden. Zo gaf de helft van de ondervraagden aan De Hoofdstraat in Beesterzwaag wel eens te omzeilen. 40 procent geeft aanzich wel eens onzeker te voelen op de drie ‘Shared-Space-locaties’ in Drachten.

Oop het Laweiplein gaf 14 procent aan het plein wel eens te mijden. De Kaden – ook een Shared Space locatie – wordt wel eens gemeden door 13 procent. De entree van Himsterhout, een nieuwbouwwijk in Drachten, wordt niet zo vaak vermeden. Daar geeft 4 procent aan wel eens een straatje om te gaan om de Shared Space-locatie te vermijden.

Het gaat om de voorlopige resultaten van een enquête die werden gepresenteerd op een Shared Space- symposium van de NHL. De definitieve resultaten geven wellicht meer inzicht in de vraag hoe de reacties – bijvoorbeeld ten aanzien van het onzekerheidsgevoel – zich verhouden tot de situatie van vóór de herinrichting.

Shared Space of Gedeeld ruimtegebruik is een verkeersconcept dat de multifunctionaliteit, en daarmee de relatie tussen verkeersveiligheid en de omgeving, van de openbare ruimte centraal stelt. De verblijfsruimte wordt ingedeeld als mensenruimte en wordt niet geïnterpreteerd als verkeersruimte. Een belangrijk kenmerk van Shared Space is de geringe aanwezigheid van verkeersborden en verkeerslichten.

Bron: Verkeersnet.nl

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.