wegwerkzaamheden

Veiligheid van wegwerkers blijft slecht door verkeersbelang

AMSTERDAM – De veiligheid van wegwerkers laat nog altijd te wensen over. Bij een op de drie plekken waar aan de weg wordt gewerkt, zijn wegwerkers onvoldoende beschermd tegen aanrijdingen.

De situatie is weliswaar licht verbeterd ten opzichte van 2007, maar blijft onvoldoende, blijkt uit controles van de Arbeidsinspectie.

Van de 213 onderzochte locaties waar werk aan de weg plaatsvond, waren er 21 zo onveilig dat het werk er is stilgelegd. Tijdens de periode waarin de controles werden uitgevoerd, van juli tot november vorig jaar, werden twee wegwerkers doodgereden.

Volgens de Arbeidsinspectie vinden veel opdrachtgevers, meestal de gemeentes en provincies, het belangrijker om overlast voor het verkeer te voorkomen dan te zorgen voor een veilige werkplek. Dat zou blijken uit overleg met wegenbouwers.

Voor het eerst werden ook de gemeentes en provincies zelf gecontroleerd. Dat gebeurde in situaties waarbij op locatie een onveilige situatie was vastgesteld. Tien opdrachtgevers kregen bezoek van de inspectie.

Werkgeversorganisaties en vakbonden in de wegenbouw gaan met de opdrachtgevers in overleg over het probleem. Ook worden wegenbouwers aangespoord zelf verantwoordelijkheid te nemen door geen ‘onveilige’ opdrachten op te nemen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.