chauffeur, afgeleid, verkeer, verkeersveiligheid

Start campagne ‘Afleiding in het Verkeer’

DEN HAAG – Bij bijna 80% van de ongevallen en 65% van de bijna-ongevallen speelt enige vorm van afleiding of onoplettendheid een rol in de drie seconden voorafgaand aan het (bijna-)ongeval. Daarom start het ministerie van V&W samen met een aantal andere organisaties de campagne ‘Afleiding in het verkeer’.

Op vrijdag 10 september vindt de aftrap plaats van de landelijke campagne. Het is een gezamenlijke campagne van het ministerie van Verkeer & Waterstaat, Veilig Verkeer Nederland, RAI, KLPD, Bovag en ANWB.

Bellen

Het doel van deze campagne is automobilisten bewust te maken van de risico’s in het verkeer door afleiding als gevolg van het gebruik van elektronische apparatuur tijdens het rijden, zoals bellen (handheld en handsfree), bedienen van navigatie tijdens het rijden en het kijken naar tv en DVD’s.

Zo veroorzaakt een telefoongesprek aanzienlijk tragere reacties op de verkeersomgeving. De toename in reactietijd blijkt bij bellen gemiddeld 0,25 seconde, en is nog langer bij het invoeren van een telefoonnummer (0,36 seconde), aldus onderzoek van de SWOV. En handsfree bellen scoort daarbij nauwelijks of niet beter dan handheld bellen.

Gevaarlijk

Bij het gebruik van de telefoon om te sms’en zijn naast de cognitieve afleiding doorgaans ook de visuele én fysieke afleiding belangrijk. Daarom wordt dit gedrag nóg gevaarlijker geacht dan mobiel bellen, aldus de SWOV.

Bij het gebruik van de sms-functie blijken mensen langzamer te reageren op informatie in het perifere gezichtsveld, rijden ze langzamer, slingeren ze meer en kijken ze minder op de weg dan bij het gebruik van de belfunctie.

Internet

De nieuwere mobiele telefoons, de zogeheten smartphones, beschikken over nog meer functies die de bestuurder kunnen afleiden, zoals een adresboek, e-mail, een agenda, navigatie en internet. Er is (nog) geen onderzoek gedaan naar de effecten van het gebruik van deze specifieke functies.

Met de campagne hoopt V&W automobilisten te motiveren en te activeren tot verantwoord gebruik van telefoon en navigatie door het geven van concrete tips. Een speciale internetsite over risico’s en tips voor verantwoord gebruik van elektronisch apparatuur en een zelftest om het effect van afleiding te ervaren gaat vanaf 10 september in de lucht.

Bron: Verkeersnet.nl

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.