ongeluk, verkeersveiligheid, verkeersdoden

Fors minder doden op Nederlandse wegen dan in buitenland

DEN HAAG –  Het Nederlandse wegennet behoort tot de allerveiligste ter wereld. Gerekend naar het aantal dodelijke slachtoffers per 100.000 inwoners staat Nederland over het jaar 2009 samen met Zweden gedeeld tweede achter Groot-Brittannië.

In ons land kwamen 3,9 op de 100.000 personen te overlijden bij een verkeersongeluk, Engeland scoort nipt beter met 3,8. “Dit is een groot compliment aan de Nederlandse automobilist en laat zien hoe verantwoord deze met het dagelijks verkeer omgaat”, reageert demissionair minister Eurlings (Verkeer) in de Telegraaf.

Rijopleiding

In hoeverre de rijscholen en examinering van automobilisten hierin een rol speelt, valt niet te zeggen. Feit is wel dat in een land als België, waar 10,1 doden per 100.000 inwoners vallen, een rijopleiding niet door een professionele en bevoegde rijinstructeur gegeven hoeft te worden.

De gescheiden fiets- en autostroken, rotondes en botsvriendelijke vangrail hebben ook duidelijk effect, meldt de krant op basis van gegevens van het ministerie van Verkeer & Waterstaat.

Verenigde Staten

Als gevaarlijkste in Europa komen de Griekse wegen uit de bus met 13,8 slachtoffers per 100.000 inwoners. Opvallend is verder de aanmerkelijk betere score van Europese landen dan de Verenigde Staten. Terwijl landen op het oude continent het aantal verkeersslachtoffers sinds 2000 zagen dalen met soms wel veertig procent, bedroeg die daling in de VS nog niet de helft.

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid heeft geen verklaring voor het feit dat de wegen in de Verenigde Staten onveiliger zijn dan in de meeste Europese landen, meldt de Telegraaf.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Fors minder doden op Nederlandse wegen dan in buitenland”

Pim Brussee|05.10.10|12:23

De wegen zitten vol, de snelheid is eruit, en de voertuigen beschermen beter. Vanzelf krijg je dan minder dodelijke ongevallen. Maar hoe zit het met het aantal mensen die als gevolg van een verkeersongeval blijvend invallide zijn, en is het aantal ongevallen zonder doden toe of afgenomen de laatste 5 jaar.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.