alcoholcontrole, politie, drugs, verkeer

Speekseltest tegen gebruik van drugs in het verkeer

AMSTERDAM – De politie kan vanaf 2012 automobilisten controleren op drugsgebruik met een speekseltest. Minister Hirsch Balin van Justitie en minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat presenteren donderdag het wetsvoorstel hiertoe, meldt het AD.

Net als voor alcohol geldt straks voor drugs dat het toegestane gehalte in het bloed onder een bepaalde limiet moet blijven. In de praktijk komt het erop neer dat een paar trekjes van een joint al te veel zijn, zo schrijft de krant.

Bloedtest

Automobilisten die na de speekseltest op drugsgebruik in het verkeer worden betrapt moeten vervolgens bloed afstaan. De test geeft namelijk niet aan hoeveel drugs er precies is gebruikt. Aan de hand van de bloedtest wordt de strafmaat bepaald.

In de Tweede Kamer is er al jaren een roep om hardere maatregelen tegen drugs in het verkeer. De ministers hopen met de nieuwe wet het aantal verkeersslachtoffers terug te kunnen dringen.

Het is volgens het AD echter onduidelijk hoeveel dodelijke verkeersslachtoffers er jaarlijks vallen door drugsgebruik. Uit cijfers van de politie Tilburg is wel gebleken dat in dat district maar liefst twintig procent van de automobilisten die bij een ongeluk gewond raken drugs heeft gebruikt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Speekseltest tegen gebruik van drugs in het verkeer”

StartKlaar Rijscholen|24.09.10|02:31

Natuurlijk is rijden onder invloed niet goed, maar was het probleem niet dat sommige drugs langer in het bloed aantoonbaar is dan de effecten ervan werkzaam zijn?
Een glas alcohol heeft minimaal 1 tot anderhalf uur nodig voordat het door het lichaam is afgebroken, maar hoe zit dat met sommige drugs die soms wel tot (meer dan) een week in het bloed aantoonbaar zijn?

Volgens mij is de reden dat deze drugstests wettelijk nog steeds niet kan worden gebruikt omdat de wetenschap (nog) niet ver genoeg is om correct aan te tonen met welke waarden het een negatieve invloed heeft op de rijvaardigheid.
En zit er dan ook een verschil in beginnend en niet-beginnend bestuurders?

Ik ben het er mee eens dat rijden onder invloed (levens)gevaarlijk is, maar alcohol is alcohol en drugs is er in verschillende soorten zoals hard en soft.
Ik ben benieuwd of er met 1 test aan te tonen is wanneer en welke drugs er is gebruikt en of het bijkomend gevaar daarbij dan ook bekend is.
Laat maar komen hoor, als het een goede uitslag kan geven.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.