led-verlichting, verkeer, snelweg

Rijkswaterstaat plaatst eerste led-verlichting in Zeeland

BRUINISSE – De eerste led-lantaarnpalen worden geplaatst in Nederland. Rijkswaterstaat Zeeland heeft de primeur. De bestaande verlichting op de N59 op de Grevelingendam ter hoogte van de kruising met de Philipsdam wordt vervangen door nieuwe led-verlichting.

Op de Grevelingendam ter hoogte van de kruising met de Philipsdam worden 55 lichtmasten geplaatst met in totaal 63 led-armaturen.

De leds zijn goed dimbaar, ze geven meer licht tijdens de spits en dimmen automatisch terug tijdens de rustige tijden. Hierdoor wordt minder energie gebruikt. Ook is de levensduur veel langer dan conventionele verlichting. Daardoor is minder onderhoud nodig. De uitstoot van CO2 wordt met 54% verlaagd door energiebesparing en besparing op onderhoud.

Bovendien zijn de lichtmasten zijn botsvriendelijk. Hierdoor vormen zij bij aanrijding minder gevaar. En het witte led-licht verbetert de reactiesnelheid van de weggebruiker, zo stelt Rijkswaterstaat.

Tevens kunnen de led-armaturen het licht richten daar waar het nodig is. Hierdoor wordt alleen de weg verlicht en niet de hemel en de berm zodat er minder lichtvervuiling is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.