zebrapad, voetganger, oversteekplaats

ANWB: oversteekplaatsen niet altijd goed zichtbaar

DEN HAAG – Voetgangersoversteekplaatsen zijn niet altijd goed zichtbaar. Dat concludeert de ANWB uit een steekproef onder voetgangersoversteekplaatsen in Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen. Hierdoor lopen overstekende voetgangers onnodig risico’s.

De ANWB onderzocht in de afgelopen drie jaar meerdere voetgangersoversteekplaatsen in Europa, waaronder in drie Nederlandse steden. Daarbij is gekeken naar het ontwerp van de oversteekplaats, de zichtbaarheid voor weggebruikers en de toegankelijkheid voor gebruikers ervan, waaronder mindervaliden.

Ontwerp

De ANWB vindt dit zorgelijk en adviseert wegbeheerders om hier bij het ontwerp van oversteekplaatsen rekening mee te houden. Dit kan door duidelijkere borden wegmarkeringen aan te brengen en geen obstakels te plaatsen die het zicht voor aankomende voertuigen of overstekende voetgangers belemmeren.

Ook kunnen daar waar noodzakelijk reflectiemiddelen rond de voetgangersoversteekplaats worden toegepast om deze meer te laten opvallen. Ook geregeld onderhoud is aan te bevelen.

ANWB

Vanwege de lengte van sommige oversteekplaatsen adviseert de ANWB waar mogelijk halverwege een vluchtheuvel aan te brengen. Dit is veiliger voor voetgangers. Ook maakt een vluchtheuvel de oversteekplaats herkenbaarder voor naderend autoverkeer, zo meldt Verkeersnet.nl.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “ANWB: oversteekplaatsen niet altijd goed zichtbaar”

Ad Achterberg|09.12.10|11:46

De zebrapaden zouden zouden op een verhoging aangelegd kunnen worden zodat een snelheidsremmende werking bewerktstellig wordt, tevens zouden borden duidelijk geplaatst moeten worden op een plek waar de automobilist zijn aandacht op kan vestigen op het moment dat hij niet afgeleid wordt door andere aandachtspunten. Tevens moeten bestuurders van auto’s en andere voertuigen een mentaliteitsverandering ondergaan wat beleefdheid betreft.

Vr. gr. Ad

Bert vd Hoorn|31.12.10|11:48

Helemaal mee eens. Wat al veel zou helpen is boven de oversteekplaats goede lampen hangen zodat de oversteekplaats goed in het licht staat.

Bij ons hebben ze ook nieuwe oversteekplaatsen gemaakt. Er staan ontzettend mooie lantaarnpalen, alleen staan die een stukje van de VOP af. Nu valt die VOP precies in een zwart gat, en dat samen met de donkere kleding die mensen ’s winters aan hebben zie je voetgangers bijna niet aankomen.

Bert vd Hoorn|31.12.10|11:50

In een buurgemeente heeft men wel goede verlichting boven de VOP’s , maar daar heeft men weer bomen rond de VOP’s staan.
Zo maak je het nog weer onveiliger.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

ANWB: oversteekplaatsen niet altijd goed zichtbaar | RijschoolPro
zebrapad, voetganger, oversteekplaats

ANWB: oversteekplaatsen niet altijd goed zichtbaar

DEN HAAG – Voetgangersoversteekplaatsen zijn niet altijd goed zichtbaar. Dat concludeert de ANWB uit een steekproef onder voetgangersoversteekplaatsen in Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen. Hierdoor lopen overstekende voetgangers onnodig risico’s.

De ANWB onderzocht in de afgelopen drie jaar meerdere voetgangersoversteekplaatsen in Europa, waaronder in drie Nederlandse steden. Daarbij is gekeken naar het ontwerp van de oversteekplaats, de zichtbaarheid voor weggebruikers en de toegankelijkheid voor gebruikers ervan, waaronder mindervaliden.

Ontwerp

De ANWB vindt dit zorgelijk en adviseert wegbeheerders om hier bij het ontwerp van oversteekplaatsen rekening mee te houden. Dit kan door duidelijkere borden wegmarkeringen aan te brengen en geen obstakels te plaatsen die het zicht voor aankomende voertuigen of overstekende voetgangers belemmeren.

Ook kunnen daar waar noodzakelijk reflectiemiddelen rond de voetgangersoversteekplaats worden toegepast om deze meer te laten opvallen. Ook geregeld onderhoud is aan te bevelen.

ANWB

Vanwege de lengte van sommige oversteekplaatsen adviseert de ANWB waar mogelijk halverwege een vluchtheuvel aan te brengen. Dit is veiliger voor voetgangers. Ook maakt een vluchtheuvel de oversteekplaats herkenbaarder voor naderend autoverkeer, zo meldt Verkeersnet.nl.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “ANWB: oversteekplaatsen niet altijd goed zichtbaar”

Ad Achterberg|09.12.10|11:46

De zebrapaden zouden zouden op een verhoging aangelegd kunnen worden zodat een snelheidsremmende werking bewerktstellig wordt, tevens zouden borden duidelijk geplaatst moeten worden op een plek waar de automobilist zijn aandacht op kan vestigen op het moment dat hij niet afgeleid wordt door andere aandachtspunten. Tevens moeten bestuurders van auto’s en andere voertuigen een mentaliteitsverandering ondergaan wat beleefdheid betreft.

Vr. gr. Ad

Bert vd Hoorn|31.12.10|11:48

Helemaal mee eens. Wat al veel zou helpen is boven de oversteekplaats goede lampen hangen zodat de oversteekplaats goed in het licht staat.

Bij ons hebben ze ook nieuwe oversteekplaatsen gemaakt. Er staan ontzettend mooie lantaarnpalen, alleen staan die een stukje van de VOP af. Nu valt die VOP precies in een zwart gat, en dat samen met de donkere kleding die mensen ’s winters aan hebben zie je voetgangers bijna niet aankomen.

Bert vd Hoorn|31.12.10|11:50

In een buurgemeente heeft men wel goede verlichting boven de VOP’s , maar daar heeft men weer bomen rond de VOP’s staan.
Zo maak je het nog weer onveiliger.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.